måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Sveriges snålaste bil

Publicerad: 22 januari 2010, 08:11

Den är godkänd av bilprovningen och får köras på väg. Och den tar sig 152 kilometer på en liter bränsle.


Sveriges snålaste bil är Baldos II, byggd av Team Baldos vid Luleå tekniska universitet. På torsdagen testades bilen i Noliahallen i Piteå och bilen, godkänd för trafik på svenska vägare, visade sig förbruka 0,065 liter bränsle per mil. Det ger en räckvidd för bilen på 152,2 kilometer per liter bränsle.

– Jag är jättenöjd med resultatet, vi ligger i världsklass i testvärde även om bilen just nu är lite för tung för tävlingarna i sommar i Lausitz, säger Kristian Eriksson, projektledare, i en kommentar.

Liten och extremt snål.

Tävlingen Kristian talar om är Shell Eco Marathon där där studenter från Europa tävlar om att konstruera en bil som tar sig så långt som möjligt på en given mängd energi. 2008 gick det bra för teamet med Baldos II:s föregångare Baldos. 2009, vid tävlingar i Tyskland i fjol gick det inte lika bra till följd av motorproblem.

Den nya bilen har en etanolmotor vars syfte är att driva en generator som laddar en kondensator som i sin tur driver en långtsamtgående elmotor vilken driver ett av bakhjulen. I maj ska den nya konstruktionen bekänna färg i tyska Lausitz.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev