Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är tillväxtekonomierna som kan avgöra klimatförhandlingarna

Publicerad: 17 Oktober 2011, 06:58

Men vad vill egentligen de fyra länder som slagit sig samman i något som kallas för BASIC-gruppen? Miljöaktuellt fanns på plats när SEI presenterade sin nya rapport på Miljödepartementet.


Ämnen i artikeln:

Bo KjellénAnders TuressonAnna LindstedtStockholm Environment Institute

Till mångas förvåning framträdde Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina tillsammans som en ny gruppering i klimatförhandlingarna inför det stora toppmötet i Köpenhamn 2009. Under akronymen BASIC-gruppen fick de mäktiga tillväxtekonomierna tillsammans ett stort inflytande på utfallet i Köpenhamn och man har utövat stort inflytande även i fortsättningen. Samtidigt har det rått viss osäkerhet hos omvärlden vilka in- och utrikespolitiska drivkrafter som förde samman BASIC-länderna, men också hur de interagerar, vilka mål och vilka bevekelsegrunder de nu arbetar efter samt hur de fortsatt kommer agera inom klimatförhandlingarna.

I ett projekt delfinansierat av Nordiska ministerrådet fick Stockholm Environment Institute och Utrikespolitiska Institutet i Helsingfors i uppdrag att titta närmare på just detta. Och nu, efter omfattande mediaanalyser och runt 100 intervjuer med beslutsfattare, klimatförhandlare, forskare och enskilda organisationer har arbetet resulterat i rapporten Together Alone: BASIC countries and the climate change conundrum.

I förordet till rapporten konstaterar författarna att det ofta är bristen på förståelse för andra länders utgångspositioner och perspektiv som leder till misstänksamhet och att det därför blir svårare att överbrygga oenigheter och bryta blockeringar. Detta har förstås varit extra tydligt i de internationella klimatförhandlingarna där det skiljer stort mellan länder till exempel vad gäller ekonomisk styrka, tillgång på energi, levnadsstandard, utvecklingsnivå och ideologisk grund. Därmed har det även varit stor skillnad i hur man sett att ett meningsfullt klimatavtal på bästa sätt kan nås och vad ett sådant avtal ska innehålla.

Karl Hallding,
forskare vid SEI och huvudförfattare till rapporten:
– Många frågar hur vi ska bemöta BASIC-länderna och hur vi kan ”få med dem” i förhandlingarna. Men frågan är egentligen felställd. Man når dem inte genom att hävda att de inte gör tillräckligt; faktum är att dessa länder för en mer kraftfull klimatpolitik än många industriländer.

Ett av huvudbudskapen i rapporten är att om man vill förstå BASIC-gruppens agerande så måste man se på detta utifrån en större kontext än bara klimatfrågan. Det handlar om geopolitiskt inflytande.

BASIC-gruppen består av fyra mycket olika länder, ofta med konkurrerande intressen, som slagit sig samman och som enats kring vissa breda principer i klimatförhandlingarna. Men vad de framför allt har gemensamt är att de är stora, inflytelserika länder som befinner sig på vägen från fattigdom mot ökad rikedom, länder som i och med denna utveckling allt mer påverkar inte bara miljön globalt utan även det globala systemet och den globala ekonomin. Detta har bland annat lett till ökat tryck från omvärlden med krav på att BASIC-länderna måste göra det som inget annat land har gjort förut, nämligen följa en utvecklingsväg som kan ske på ett mer hållbart sätt än tidigare, men där en sådan karta ännu inte är utstakad utan där de måste göra detta själva. När detta omvärldstryck visat sig, som det gjorde under klimatförhandlingarna i Köpenhamn, har det dock skapat misstänksamhet om att detta snarast varit ett bakhåll organiserat från EU och USA:s sida för att hindra dessa länder från att tillåtas att utvecklas.

Marcus Carson, en av forskarna bakom rapporten:
– BASIC:s framtid står skriven i stjärnorna. Det står dock helt klart att dessa länder spelar en avgörande roll för att nå en lösning på klimatutmaningen. Troligtvis kommer BASIC även de kommande åren fungera som ”en brandvägg” för dessa tillväxtekonomier att hävda sin rätt till fortsatt utveckling. Men mycket pekar på att BASIC-alliansen också håller på att utvecklas till ett forum för konstruktiv dialog.

SEI:s rapport presenterades vid ett seminarium under torsdagen på Miljödepartementet och bland åhörarna fanns bland annat Anna Lindstedt, Sveriges chefsförhandlare sedan lite drygt en månad, Anders Turesson chefsförhandlare 2001–2011, samt Bo Kjellén svensk chefsförhandlare och miljöambassadör 1990–1998, som också fortsatte med klimatfrågorna över det svenska EU-ordförandeskapet 2001.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.