Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Trafikverkets miss om utsläppen i trafiken

Publicerad: 14 mars 2011, 12:55

Trafikverket varnade nyligen för att vägtrafikens utsläpp fortsätter att öka. Nu kritiserar DN Motor myndighetens utspel och poängterar att utsläppen från personbilar faktiskt minskar. Istället är det lastbilstrafiken som står för ökningen.

Ämnen i artikeln:

Motor

I Trafikverkets senaste redovisning konstateras att vägtrafikens koldioxidutsläpp har ökat med tio procent sedan 1990. I sammanfattning skriver man att effektivare motorer och biobränslen inte räcker för att kompensera trafikökningen. Vad som inte framgår lika tydligt är att det är den tunga lastbilstrafiken som står för hela utsläppsökningen.

Sedan basåret 1990 har utsläppen från personbilar minskat med två procent, trots att bilparken växer och trafiken ökar. Även ifjol minskade utsläppen jämfört med 2009. De tunga och lätta lastbilarna har däremot ökat sina utsläpp med 36 procent respektive 82 procent sedan 1990, skriver DN Motor, som nu efterlyser en mer nyanserad debatt.
– Den som letar noga finner några enstaka ord om godstrafiken, men inte tillstymmelse till analys. Lika ensidig blir bilden när man bläddrar i tidigare rapporter från dåvarande Vägverket, skriver Lasse Swärd i tidningen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev