Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är tranornas värsta skräck

Publicerad: 27 mars 2012, 10:20

Länsstyrelsen i Skåne län har anlitat en transkrämmekonsult för att hålla tranorna, som käkar upp böndernas korn, på säkert avstånd.


Lantbrukarna vill hålla tranorna borta från vårsådden på sina åkrar, men samtidigt behöver tusentals rastande tranor fylla på bränslereserven inför den fortsatta flygningen. Därför har Länsstyrelsen i Skåne län anlitat transkrämmekonsulten Göran Frisk. Han ska hjälpa bönderna att skrämma iväg ovälkomna tranor.
‒ Mitt uppdrag är att stödja lantbrukarna med skadeförebyggande åtgärder. Jag hjälper till med goda råd, placerar ut skrämmor och visar dess funktion. Skrämmorna kan ha stora reflekterande ögon och se ut som en stor badboll, eller vara en örnsiluett på ett slags metspö. "Hulken" är en uppblåsbar skrämma som samtidigt som den blåses upp ger ifrån sig ljud- eller ljussignaler, säger Göran Frisk i ett pressmeddelande.

Förutom att tranorna äter upp vårsådden finns också rädslan för att de trampar ned grödorna. Skrämningsinsatserna ska minimeras, och ett hundratal tranor på ett nysått kornfält i två‒tre dagar vållar ingen större skada, men vid längre rastpauser kan skrämningsaktionerna utföras, enligt Göran Frisk.
Naturvårdsförvaltare Hans Cronert vid Länsstyrelsen koordinerar tranverksamheten, och berättar för Miljöaktuellt:
‒ Jag tror att tranorna följer vårsådden upp igenom Europa från det att de lämnar Spanien i februari/mars. Sedan stannar de i norra Tyskland för att vänta på bra flygväder, och det var nog i natt för nu väller de in.

Hans Cronert berättar att de nu har 6900 tranor, som utfodras med korn på speciella fält, efter erfarenheter och lärdomar från bland annat norra Tyskland.
‒ Från början var det svårt att få dem att söka sig till de fält där vi spridde ut korn, men nu har de lärt sig. Det gäller att se ut som en såmaskin, för då kommer de omedelbart, det låter konstigt, men flera lantbrukare vittnar om samma erfarenhet, konstaterar Hans Cronert.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev