Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är trenderna som kan leda till minskad köttkonsumtion

Publicerad: 4 Mars 2016, 07:42

Foto: Fredrik Persson / Svenskt kött

Enligt Jordbruksverket var det en i stort sett oförändrad förbrukning av kött under 2015 jämfört med året innan. Men mycket talar för att en vändning är på väg.


I veckan publicerade Jordbruksverket ny statistik för den svenska köttkonsumtionen. De preliminära beräkningarna visar att förbrukningen av kött, det vill säga åtgången i slaktad vikt, legat på en jämn nivå de senaste tre åren, med 87,6, 87,4 och 87,3 kilo per person och år.

Samtidigt finns det enligt myndigheten flera trender som pekar mot att den svenska köttkonsumtionen kommer att minska framöver. Dessa är:

- En ökad andel vegetarianer eller konsumenter som medvetet minskar sin köttkonsumtion.
- En ökad efterfrågan på ekologiska livsmedel ger dyrare köttinköp, och kött är ett relativt priskänsligt livsmedel.
- Andelen svenskt kött av förbrukningen ökar, och liksom ekologiskt kött ger detta högre utgifter för kött vilket skulle kunna leda till att hushållen äter lite mindre kött.
- Köttproduktionen och dess påverkan på klimat och miljö har fått ökad uppmärksamhet.
- En växande andel offentliga kök inför köttfria dagar.
- Ett ökat fokus på hur maten påverkar vår hälsa, bland annat med utgångspunkt i Livsmedelsverkets kostråd.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.