Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Vänsterpartiets nya klimatförslag

Publicerad: 23 maj 2012, 05:45

Partiet listar de viktigaste politiska förändringarna som man vill genomföra i ny klimatrapport.


Ett nytt klimatdepartement, skärpta klimatmål i Sverige och på EU-nivå och ett klimatprogram för investeringar i kommuner, landsting och företag – det är några av de ”hundratals förslag på direkta klimatåtgärder” som Vänsterpartiet säger sig ha.

I rapporten som publicerades under gårdagen, Klimatinvestera för nya jobb och minskade utsläpp, skriver man att partiet till kongressen 2014 kommer satsa stort på att ta fram ett ekologiskt-ekonomiskt program. Detta för att kunna ge en helhetsbild av den klimat-, miljö- och ekonomiska politik som partiet vill driva. Rapporten med klimatförslag är tänkt som ett första avstamp i arbetet.

– Det är nödvändigt att se hur kopplingarna mellan ekonomi och miljö ser ut, kommenterar Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande. Det krävs en omställning av hela samhället och vi vill nu bjuda in till en dialog om hur det bäst kan göras.

I rapporten, som nu kommer skickas ut till bland annat organisationer och forskare för synpunkter, går det att läsa om några av de största politiska förändringarna som Vänsterpartiet vill genomföra. Exempelvis skriver man:

- ”Vi vill skärpa det svenska utsläppsmålet till 45 procent till 2020. Utöver detta vill vi minska utsläppen internationellt med hjälp av ett särskilt klimatbistånd som inte ska avräknas på det nationella klimatmålet.”

- ”Som en följd av den ekonomiska nedgången har utsläppen i EU redan gått ned med drygt 16 procent jämfört med 1990. Med målet om 20 procent behöver EU i princip inte göra mer på klimatområdet för att uppnå det målet. Vänsterpartiet anser därför att EU till 2020 bör ha som mål att minska utsläppen med minst 40 procent till 2020.

- ”Vänsterpartiet vill inrätta ett helt nytt klimatprogram för investeringar i kommuner, landsting och företag. Vi kallar det Klimatprogrammet. Mellan 2012-2014 satsar vi tre miljarder kronor på Klimatprogrammet. Så vitt vi kan bedöma blir detta det största svenska investeringsprogrammet för utsläppsminskningar någonsin.”

- ”Sveriges utsläpp kan minska genom en mer klimatsmart konsumtion av livsmedel. Det är ett faktum att en kost som innehåller mer vegetabilier och mindre animaliska produkter leder till minskade utsläpp, förbättrad folkhälsa, samt andra miljövinster som till exempel minskad övergödning.”

- ”Vi föreslår att den andra AP- fonden används som en grön investeringsfond för att ställa om energisystem, investera i miljöteknik, gröna jobb och hållbara lösningar i Sverige och världen.”

- ”För att skapa större tyngd för klimatfrågorna på regeringsnivå vill Vänsterpartiet införa ett klimatdepartement. (…) Vi menar att ett klimatdepartement behövs för att samla alla klimatpolitiska frågor och därmed skapa effektivitet och helhetsgrepp”

- När det gäller Vattenfall vill Vänsterpartiet att ”bolaget ska stoppa alla investeringar i fossilkraft och kärnkraft samt upprätta en konkret plan för att sluta med fossilkraft utanför Sverige.”

– Jag ser fram emot att höra vad forskare, klimataktivister och miljöorganisationer har att säga om hur vi kan utveckla våra förslag så att de blir ännu bättre. Det finns ingen politik som är så bra att den inte går att utveckla, säger Jens Holm, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i pressmeddelandet.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.