tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är världens ondaste företag

Publicerad: 30 januari 2013, 08:19

I samband med World Economic Forum presenterade Greenpeace i Schweiz och Bern-deklarationen ”vinnarna” i Public Eye Awards, det vill säga årets mest samvetslösa företag.

Ämnen i artikeln:

Shell

Public Eye Awards delas årligen ut till företag vars sociala och ekologiska missgärningar tydligt visar baksidan av en rent vinstdriven globalisering. I år går juryns eget pris till den amerikanska banken Goldman Sachs medan folkets pris, framröstat av 41 800 online-besökare, går till oljebolaget Shell.

– Goldman Sachs är inte bara en av de största vinnarna på den finansiella krisen. Banken är dessutom en viktig aktör inom råvarusektorns kasino: den har utnyttjat dessa marknader som en ny inkomstkälla och bidragit till destabiliserade råvarupriser. När livsmedelspriserna slår alla rekord, som under 2008, störtas miljontals människor ner i svält och umbäranden, säger Michael Baumgartner, ordförande i Public Eye Awards jury.

Shell beskrivs som ett bolag som alltid är involverat i särskilt kontroversiella, riskfyllda och smutsiga oljeprojekt. Bolaget är drivande i det mycket riskabla sökandet efter fossila bränslen i Arktis, ett projekt som har gjorts möjligt genom klimatförändringar och försvinnandet av det arktiska istäcket – vilket Shell själva har bidragit till.

Man skriver också att Arktis oljereserver bara räcker i tre år. För detta är Shell beredda att äventyra ett av jordens sista naturliga paradis och en boyta för fyra miljoner människor. Experterna är säkra på att det är bara är en tidsfråga innan det sker en förödande oljekatastrof i området.

– Shell har investerat 4,5 miljarder dollar i ett meningslöst, mycket riskabelt projekt som enbart skapar problem. Public Eye Awards visar att allmänheten håller ett öga på bolaget, säger Ulrich Thielemann, chef för tankesmedjan Denkfabrik für Wirtschaftsethik.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev