fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är världens största sopstation

Publicerad: 5 januari 2009, 08:02

Maldiverna är känd som ett tropiskt paradis för turisterna. Men en ö har förvandlats till världens största sopstation.


Den traditionella bilden av Maldiverna i Indiska oceanen döljer en smutsig hemlighet; världens största skräpö. Strax utanför huvudstaden Malé ligger den konstgjorda ön Thilafushi. 1992 skapades den som ett nyodlingsprojekt. Men idag har skräpön vuxit sig till 50 hektar, rapporterar The Guardian.

Maldiverna har drygt 10.000 turister per vecka vilket gjort öriket till det rikaste landet i Sydasien, räknat i BNP per invånare. Men turismens baksida blir allt mer uppenbar. Varje turist förbrukar 500 liter vetten per dag och orsakar 3,5 kilo skräp.

Enligt miljögrupper fraktas det 330 ton skräp till Thilafushi varje dag. En del av skräpet bränns, men det mesta grävs ner i marken. Det gör att ön växer med hela en kvadratmeter per dag. Det finns idag tre dussin fabriker, en moské och boplats för 150 immigranter från Bangladesh på ön.

Det är också en oroväckande mängd batterier och elektroniskt avfall som dumpas på ön.
– Vi ser att använda batterier, asbest, bly och annat potentiellt farligt avfall blandas med vanligt fast avfall som hamnar i vattnet. Även om detta bara är en liten del av den totala mängden så är det en källa till giftiga tungmetaller och är ett allvarligt ekologiskt och miljömässigt problem för Maldiverna, säger Ali Rilwan, miljöaktivist i Malé, till The Guardian.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev