Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är Världsbankens hemliga klimat-tips till G20-länderna

Publicerad: 22 September 2011, 05:36

I ett hemligstämplat läckt dokument från Världsbanken ger man de rika länderna ett radikalt tips för att hantera klimatkrisen.


Ämnen i artikeln:

Världsbanken

I ett dokument som läckt til The Guardian föreslår Världsbanken att världens rika länder ska dra in alla former av subentioner till marknaden för fossila bränslen och istället använda dessa pengar för att finansiera klimatanpassning i utvecklingsländerna. Totalt handlar det enligt Världsbanken om 50 miljarder dollar som årligen ges i olika stöd till den välmående fossilenergibranschen.

Dokumenten, som setts i form av utkast, är tänkta att presenteras för G20-ländernas finansministrar i november. Dokumenten har efterfrågats av världens ledande ekonomier och kommer enligt The Guardian förmodligen att användas som grund till handlingsplaner vid FN:s klimatförhandlingar som fortsätter i Panama nästa vecka och som avslutas med det stora mötet i Durban i November.

Enligt dokumentet är det osannolikt med tanke på rådande konjunkturläge att det kommer att finnas tillräckligt med offentliga medel för de rika länderna att uppfylla de löften om 30 miljarder dollar till klimatanpassning i utvecklingsländer som ska fram under perioden 2010-2012. Istället menar Världsbanken att klimatsituationen i det långa loppet kräver finansiering från den privata sektorn.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Världsbanken

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.