Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är Vattenfalls tre CO2-huvudvärker

Publicerad: 19 December 2011, 11:29

R&D har granskat Vattenfalls strategier för att få ner sina enorma koldioxidutsläpp. Det handlar om tre strategier – som samtliga är kontroversiella och potentiella risker för bolaget.


Det är tidningen Riksdag & Departement som granskat Vattenfalls strategier för att få ner sina stoa koldioxidutsläpp. Något som brådskar allt mer då pressen från ägarna – den svenska regeringe – ökar. Bolaget har haft tre huvudstrategier för att få ner utsläppen, men R&D konstaterar att alla tre är kontroversiella. Det handlar om CCS-teknik, försäljning av kolkraftverk och satsning på Afrikansk biomassa som ska användas för att eldas i kolkraftverken.

R&D har också granskat Vattenfalls senaste årsredovisning och konstaterat att bolaget är väl medvetna om att de här strategierna innebär ett antal politiska risker.

Strategierna har mycket riktigt också orsakt huvudvärk för ledningen under året som gått – vad det gäller CCS-tekniken beslutade man att lägga ner jättesatsningen i Jänschwalde på grund av låg acceptans för tekniken hos tyskarna. Gällande biomassastrategien publicerades i  november en negativ rapport om det liberianska biomassa-bolag som Vattenfall tillsammans med Swedfund gått in i för att säkra tillgången på afrikansk biomassa från uttjänta gummiträd. Bland annat rapporteras bönder som inte får rätt ersättning och återplantering som inte fungerar. Vad det gäller försäljningen av kolkraftverk – det tredje spåret i Vattenfalls CO2-strategi, så har kritiker vänt sig mot att försäljningen visserligen sänker Vattenfalls utsläpp något, men att det knappast minskar de totala utsläppen i världen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.