söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Vattenfalls tricks för att slippa ta ansvar för kärnkraften

Publicerad: 28 augusti 2012, 06:07

Vattenfall anklagas för juridiska tricks för att slippa ta ansvar för eventuella kärnkraftsolyckor i Tyskland. I höst kommer Svenska Vattenfall inte längre att kunna ställas till svars för bolagets kärnkraftverk i landet.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I höst kommer Vattenfalls tyska dotterbolag att ändra bolagsform. Enligt Vattenfall är anledningen att företaget ska bli mer "modernt och strömlinjeformat". Men resultatet blir också att Svenska Vattenfall kommer slippa ta konsekvenserna för en eventuell olycka i bolagets kärnkraftverk i landet. Det rapporterar SR Ekot.

Det var för tre år sedan som Vattenfall tvingades skriva på ett avtal som gjorde att Vattenfall skulle tvingas betala om en stor olycka drabbade företagets kärnkraftverk. Enligt SR Ekot skulle ett sådant ansvar, vid en olycka, förmodligen leda till konkurs för energijätten vilket i sin tur skulle leda till tusentals förlorade jobb i Sverige och miljardförluster för den svenska staten.

Den nya bolagsformen gör emellertid att Vattenfall inte längre kommer kunna ställas till svars, något som kritiserats hårt av miljöorganisationer och lokala politiker i Tyskland.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev