Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Vattenfalls tricks för att slippa ta ansvar för kärnkraften

Publicerad: 28 augusti 2012, 06:07

Vattenfall anklagas för juridiska tricks för att slippa ta ansvar för eventuella kärnkraftsolyckor i Tyskland. I höst kommer Svenska Vattenfall inte längre att kunna ställas till svars för bolagets kärnkraftverk i landet.


I höst kommer Vattenfalls tyska dotterbolag att ändra bolagsform. Enligt Vattenfall är anledningen att företaget ska bli mer "modernt och strömlinjeformat". Men resultatet blir också att Svenska Vattenfall kommer slippa ta konsekvenserna för en eventuell olycka i bolagets kärnkraftverk i landet. Det rapporterar SR Ekot.

Det var för tre år sedan som Vattenfall tvingades skriva på ett avtal som gjorde att Vattenfall skulle tvingas betala om en stor olycka drabbade företagets kärnkraftverk. Enligt SR Ekot skulle ett sådant ansvar, vid en olycka, förmodligen leda till konkurs för energijätten vilket i sin tur skulle leda till tusentals förlorade jobb i Sverige och miljardförluster för den svenska staten.

Den nya bolagsformen gör emellertid att Vattenfall inte längre kommer kunna ställas till svars, något som kritiserats hårt av miljöorganisationer och lokala politiker i Tyskland.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.