Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är vinnaren av årets Änglamarkspris

Publicerad: 15 juni 2012, 05:46

Priset och 100 000 kronor för engångstoalett.


I år blev det Anders Wilhelmson som tilldelas Änglamarkspriset och som dessutom får ett stipendium på 100 000 kronor. Wilhelmson är grundare till organisationen Peepoople som tagit fram engångstoaletten Peepoo.

Juryns motivering lyder:
”Att få uträtta sina behov på ett tryggt och säkert sätt är kanske en självklarhet för många av oss, men i stora delar av världen ser det annorlunda ut. Idag saknar mer än 2,6 miljarder människor tillgång till grundläggande sanitet. Denna brist innebär en stor otrygghet, inte minst för kvinnor och barn vilka utsätts för trakasserier och våldtäkter där man saknar toalett och enskildhet, samt skapar enorma problem inom miljöområdet."

Miljömässigt kan Peepoo ha stor betydelse skriver Coop i ett pressmeddelande, detta då engångstoaletten ”efter användning dessutom blir till gödsel som är en värdefull tillgång i jordbruket och i det enskilda hushållet samt en affärsmöjlighet”.

Änglamarkspriset delades för första gången ut 2002. I juryn sitter företrädare för Tage Danielssons, Hans Alfredsons och Sven Bertil Taubes familjer, samt personer från Coop. Även allmänheten, i form av alla dem som röstat via Coops hemsida, har räknats som en jurymedlem.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.