Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är vinnaren av Gröna Fisken

Publicerad: 4 maj 2012, 06:52

Företaget ökade andelen miljöcertifierade fisk- och skaldjursprodukter med 8,8 procent under förra året.


Gröna fisken är en utmärkelse som Världsnaturfonden, Föreningen Årets Kock och Restaurangakademien delar ut till den fiskleverantör/dagligvaruhandel eller restaurang som varit bäst på att öka andelen miljömärkt fisk i sitt sortiment under ett helt år.

I år blev det fiskleverantören Domstein Enghav Sverige som får utmärkelsen Gröna Fisken. Företaget lyckades förra året öka andelen  MSC- och Krav-märkta fisk- och skaldjursprodukter med 8,8 procent.

Avgörande för förstaplaceringen i Gröna Fisken var dock enligt arrangörerna att alla arter som är rödmarkerade enligt WWF:s tioårsjubilerande konsumentguide ”Fisk till middag?” är borttagna ur sortimentet.

– WWFs guide  är ett viktigt hjälpmedel i företagens arbete. MSC och Krav kompletterar lagar och regelsystem – men det viktigaste är att marknadens aktörer tar sitt ansvar så att fisken kan spåras från hav till tallrik. Ansvarsfulla företag bidrar till att påskynda förändringar, säger Inger Näslund från WWF, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelande skriver WWF vidare att enligt EU-kommissionen så är mer än 70 procent av EUs vilda fiskbestånd så hårt fiskade att de är utom biologiskt säkra gränser. Det, menar WWF, är orsaken till att vi ständigt hittar nya arter i fiskdisken och att EU idag importerar drygt 70 procent av all matfisk.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.