Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är vinnaren av ”Nordens förnämsta miljöpris”

Publicerad: 24 maj 2012, 06:56

Priset och 350 000 danska kronor går i år till en skogskämpe.


I år blev det Olli Manninen från Finland som kammade hem Nordiska rådets miljöpris. Manninen är fältbiolog och har, enligt ett pressmeddelande från Nordiska rådet, arbetat för i stort sett alla Nordens miljöorganisationer. Priset ges för hans insatser för skogen. Bara i Finland har han spelat en nyckelroll i skyddet av över 100 000 hektar skog.

Motiveringen till priset, som arrangörerna beskriver som "Nordens förnämsta miljöpris", lyder:

”Olli Manninen har genom sin insats som kartläggare och nätverksbyggare varit en central person bakom fridlysningen av tiotusentals hektar skog i Finland, Sverige och Norge. Han har utvecklat ett unikt system för kartläggning av rödlistade arter och varit drivkraften bakom kampanjer, som har ökat allmänhetens kunskap om skogarnas biologiska mångfald”.

I en kommentar säger Manninen:

– Nordiska rådets miljöpris går inte bara till mig, utan till alla dem som brinner för att bevara de nordiska skogarna. Den frivilliga insatsen är så viktig, också när det gäller att påverka politikerna till att göra en större insats för vår natur. Priset kommer att bidra till att säkerställa vårt arbete framöver.

I år lämnades det in 52 förslag på vem som förtjänade att vinna Nordiska rådets miljöpris. Miljöaktuellt har tidigare skrivit om vilka de 17 svenska kandidaterna var.

Priset delas ut den 30 oktober i samband med Nordiska rådets årliga toppmöte.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.