Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är vinnaren av Svenska Greenwashpriset 2012

Publicerad: 3 juli 2012, 13:06

Jordens Vänner har återigen delat ut årets Svenska Greenwashpris. Här är vinnaren.


"Stora Enso hävdar att de är ett miljömedvetet företag, som främjar biologisk mångfald. Eukalyptus-plantage, s.k. ”grön öken” i Brasilien, är en monokultur som slår ut den mångfalden och skapar grava sociala missförhållanden. Stora Enso har tidigare dömts för miljöbrott i Brasilien, via intresseföretaget Veracel, och har nu etablerat sig i södra Kina där alarmerande rapporter publicerats som beskriver miljö- och människorättskränkningar".

Så lyder Jordens Vänners motivering då de och besökarna på deras hemsida röstat fram Stora Ensom som Sveriges värsta grönmålare. Runt 1000 personer ska enligt Jordens Vänner ha röstat och omröstningen var jämn. Stora Enso fick 28 procent av rösterna och hamnade därmed över tvåan FSC och trean IKEA som vardera fick 22 respektiva 21 procent utav rösterna.
– Det var oerhört jämnt och det fanns många värdiga vinnare, säger Ida Nilsson som är ordförande på Jordens Vänner.

Vem röstade du själv på?
– Jag röstade faktiskt på Stora Enso. De hävdar att de är hållbara trots att de både bedriver miljövidrig verksamhet och kränker mänskliga rättigheter.

Miljöaktuellt har varit i kontakt med Stora Ensos kommunikationsdirektör Jonas Nordlund. Vi inväntar en kommentar men han ville först sätta sig in i utmärkelsen och motiveringen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.