Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är vinnaren av Svenska Greenwashpriset

Publicerad: 6 juli 2011, 12:14

Jordens Vänner har för andra året i rad utsett vinnaren av vad man kallar för det Svenska Greenwashpriset. Priset har gått till en aktör som under det senaste året ”undvikit att satsa på riktiga miljöåtgärder, och i stället lagt energi på att skapa en grön image”.


Ämnen i artikeln:

Maud Olofsson

Det blev näringsminister Maud Olofsson som vann Svenska Greenwashpriset 2011. Detta för beslutet att tillåta en utbyggnad av det svenska nätet för fossilgas.

– Det är viktigt för företag, staten och andra aktörer att ställa om sin verksamhet så att den blir hållbar men det är också viktigt att aktörerna är ärliga. Det har Maud Olofsson inte varit och därför vinner hon detta pris, säger Ida Nilsson, ordförande i Jordens Vänner, i en kommentar.

Foto: Johan Ödmann

Jordens Vänners motivering löd:
Maud Olofsson redogjorde i riksdagen den 1 februari i år för sin och regeringens syn på fossil gas och konstaterade ”att vi inte ska ha någon storskalig utbyggnad av gas eftersom vi inte kommer att behöva det och inte tycker att den är miljömässigt rätt.”
  Drygt två månader senare hade regeringen gett sitt godkännande för att det svenska nätet för fossil gas skulle utvidgas då det tyska energibolaget E.ON fått tillstånd att bygga och driva en fossilgasledning genom södra Sverige.
 
– Att Maud Olofsson i riksdagen påtalade att ”Det råder ingen tvekan om vad regeringen vill. Det är mer förnybart, mer energieffektivisering och mindre fossila bränslen” visar på en falsk och oärlig miljöpolitik, säger Ida Nilsson.

Priset delades ut av Jordens Vänner under ett seminarium i Almedalen. Vinnaren utsågs efter en omröstning på nätet. Enligt arrangörerna fick Maud Olofsson 41 procent av rösterna och vann därmed över Vattenfall som kom tvåa med 29 procent av rösterna.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Maud Olofsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.