Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är ”zombieflugan” som kan förklara världens bidöd

Publicerad: 5 januari 2012, 09:04

Enligt FN är den omfattande bidöden ett allvarligt hot mot världens matproduktion. Nu kommer en ny förklaring till att bisamhällen plötsligt kollapsar – ”zombieflugor”.


Binas pollinering är en av de absolut viktigagste ekosystemtjänsterna för mänskligheten. Men på senare år har ett stort antal bisamhällen slagits ut och forskare har under lång tid sökt efter orsakerna. För knappt ett år sedan skyllde man till exempel på ett populärt tyskt växtskyddsmedel.

Nu har emellertid amerikanska forskare hittat en ny förklaring till bidöden – en parasitfluga som misstänks lägga ägg i bikroppar. Det rapporterar The Huffington Post.

I en studie, som publicerades på tisdagen i PLoS ONE, pekas parasitflugan ut som ett nytt hot mot världens honungsbin. Parasitflugan kapar binas kroppar och lägger sina ägg i binas magar. Detta leder till att biet lämnar kupan och rör sig i cirklar på ett zombie-likt sätt, till synes utan lokalsinne. Biet lämnar kupan på natten och dör kort därefter. Det här förklarar på ett bra sätt de kollapser av bisamhällen som man studerat, då alla vuxna bin plötsligt försvinner från kupan.

Om parasitflugan har något att göra med bidöden – så är den förmodligen bara en del av förklaringen. De flesta forskare tror nämligen att den massiva bidöd som drabbat världen har flera kombinerade orsaker som till exempel miljögifter, näringsbrist, infektioner och parasiter.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.