Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här återanvänds de insamlade kläderna

Publicerad: 20 april 2016, 12:08

Sveriges export av begagnade kläder och textilier ökar kraftigt. Nu undersöker Naturvårdsverket vart exporten går och hur den ökande insamlingen och exporten kommer att påverka mottagarländerna.


Svensken slänger i genomsnitt 7,5 kilo kläder varje år och lämnar 2,5 kilo till återanvändning. Samtidigt ökar exporten av begagnade kläder från Sverige kraftigt, från 16 000 ton år 2011 till 21 000 ton år 2014.

Nu genomförs en nordisk studie som kartlägger exportflöden av insamlade textilier och vilka effekter som exporten har. Redan nu konstateras att export av begagnad textil går till 115 olika länder världen över. Insamlade kläder i Sverige och övriga Norden exporteras främst till Polen, Litauen och Tyskland där kläderna sorteras för vidare försäljning. Därefter går kläderna vidare till 48 olika länder, huvudsakligen i Östeuropa, Afrika och Asien.
I dag presenteras de första resultaten från studien som dock kommer att fortsätta och framöver fokusera på hur import av begagnad textil påverkar mottagarländer socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Intressant är att flera länder i Afrika har infört restriktioner för import av begagnade kläder. Syftet till restriktionerna är att skydda den inhemska textilindustrin.
– I Sverige finns det potential att återanvända betydande delar av det som slängs i det osorterade hushållsavfallet, eftersom mer än hälften av textilierna är hela. Vår inriktning är att vi bör återanvända mer kläder i Sverige. Hur svensk textilhantering ska se ut i framtiden utreder vi i ett pågående regeringsuppdrag, säger Yvonne Augustsson som är handläggare på Naturvårdsverket.

Läs rapporten “Fate and Impact of Used Textiles Exports: Phase One Report”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.