Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här belönas taxibolag för låga utsläpp

Publicerad: 23 November 2009, 06:57

I London får den som kan minska sina utsläpp medalj av borgmästaren


Är du fast i förnimmelsen att londontaxi, The Black Taxi, är stånkande, knarrande, svarta dieselkolosser som mullrar sig fram genom Londons gator? Det var förr det. Även om formen i vissa fall kan påminna om den gamla, kantiga, är innehållet under motorhuven ett helt annat.

Taxibolaget Addison Lee kunde sänka sina utsläpp med 17% genom att vidta en hel mängd olika åtgärder, och belönades med diamant-varianten av London Green500 år 2009. Borgmästaren Boris Johnson har antagit ett program för att minska Londons koldioxidutsläpp som helhet med 60% fram till 2025. Inget annat företag har fått diamantmedaljen tidigare, men Addison Lee fick den för att man minskat sina utsläpp med sagda 17% sedan januari 2008.

Samma företag fick också The Leader Award för att ha minskat sina utsläpp mer än något annat företag i London, och vann före företag som Boots, British Land, Transport for London och Pret a Manger. Dessutom har företaget skopat in en hel hord andra priset för sina energibesparingar genom att till exempel ha infört ett datorsystem som automatiskt allokerar den närmaste taxin och på så sätt minskar mängden tomkörningar med 17,6% och medelavståndet till närmsta kund med cirka 50%, ett system för hantering av fordonsflottan som ser till att när en förare åker hem på kvällen får han automatiskt en körning som ska åt samma håll, 97% sopåtervinning och en minskning av de anställdas resor genom att införa hemarbete. Framtiden ligger även öppen för användning av biobränslen istället för diesel.

Vi kanske skulle behöva ha något liknande i Stockholm?

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.