Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här byggs världens största vindkraftpark

Publicerad: 14 oktober 2010, 09:42

Världens största vindkraftpark, med en kapacitet på 845 megawatt, ska byggas i USA.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraftverk

Amerikanska energidepartementet har godkänt en partiell garanti för ett lån på 1,3 miljarder, som ska stödja bygget av världens största vindkraftpark. Caithness Energy LLC’s Shepherds Flat Wind Project kommer att ha en kapacitet på hela 845 megawatt. Parken kommer att byggas söder om Columbiafloden i Oregon och uppta cirka 32 000 tunnland.

Projektet, som sponsras av Caithness och General Electric Energy Financial Services, kommer att inkludera 338 av GE:s 2,5xl-turbiner. Vindkraftparken beräknas minska landets koldioxidutsläpp med 1 215 991 ton om året, vilket motsvarar utsläppen från 212 141 personbilar, skriver US Department of Energy (DOE) på sin hemsida.

När parken står klar kommer den producerade elen att säljas till Southern California Edison genom ett 20-årigt avtal med fast pris. Projektet är det största någonsin som får ett erbjudande om lånegaranti från Financial Institution Partnership Program (FIPP), ett DOE-program som stöds av American Recovery and Reinvestment Act.

– Tack vare Recovery Act skapar vi ren energi och framtidens jobb, samtidigt som vi placerar USA som världsledande inom produktion av förnybar energi. Det här projektet är en del av administrationens åtagande att fördubbla landets kapacitet av förnybara energikällor innan 2012, säger energiminister Steven Chu i ett uttalande.

Och visst verkar det som att USA sakta men säkert börjar få upp ögonen för förnybar energi. Förra veckan godkände man det första stora solkraftprojektet på federal mark och igår skrev vi om Atlantic Wind Connection, ett gemensamt nätverk av undervattensledningar som ska underlätta för vindkraftverk till havs.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.