onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här de nominerade strutsarna

Publicerad: 15 september 2009, 04:38

Flera struts-nomineringar har trillat in till oss på redaktionen. Bland de inkomna finns två ministrar, en direktör, flera vd:ar och en hel kommunstyrelse…


Nedanstående personer har hittills nominerats till Strutsen 2009.

Andreas Carlgren, miljöminister

Motivering 1: Talar sig varm om biologisk mångfald samtidigt som anslagen till satsningar inom området minskas med 400 miljoner under 2009 och 2010

Motivering 2: Släpper igenom Förbifart Stockholm trots att den genererar mer trafik och de utsläppsfria bilarna är långt borta i fjärran.

Anita Johansson, Direktör och myndighetschef på VHS, Verket för högskoleservice
Motivering: VHS gör stora offentliga upphandlingar inom många sektorer, miljökraven i dessa är under all kritik.

Anneli Hultén, kommunalråd(s) i Göteborg
Motivering: Som cyklist gör och gillar hon det bättre men hon driver ändå igenom en mångmiljardsatsning på motorvägstunnel under Göta Älv.

Carl-Johan Åhlund, vd för kommunala fastighetsbolaget Pitebo och Lillpite Kvarn AB

Motivering:
När de små kraftstationerna i Lillpite och Råbäcken fick tillstånd att byggas 1985 var ett av villkoren att Lillpite Kvarn AB skulle anlägga en vandringstrappa för lax och havsöring.
Men bolaget, som i dag till 91 procent ägs av Pite Energi, har hela tiden inte ansett sig ha råd med fisktrappan och i 23 år har bolaget vägrat bygga en fisktrappa så att lax och havsöring kan vandra upp i älven.
Till Piteå-Tidningen säger Åhlund att "Det är så lite fisk i älven och står inte i proportion till kostnaderna".
Tacka tusan för att det är lite fisk eftersom man trots miljödomar som ålägger ansvariga att bygga en trappa, effektivt stoppat all reproduktion av lax och öring.
I ett yttrande till Miljödomstolen i september 2006 heter det:
"…även om dagens bestånd av lax och havsöring är små så ska de framtida beståndens reproduktion säkerställas. Det kan endast ske om de reproduktionslokaler som ligger uppströms dammarna blir tillgängliga för lax och havsöring."

Eskil Erlandsson, jordbruksminister
Motivering: Därför att han tar bort skatten på konstgödsel. Bönderna jublar men bäva månde Östersjön. Havet är hårt ansatt av gödslingens effekter.

Ingemar Kamprad, grundare, Ikea
Motivering: Kamprad har tillsammans med ägarbolaget Ingka Holding bestämt sig för att inte göra ett dugg i klimatfrågan efter som det skulle vara prisdrivande och därmed skada IKEAs image som det billiga inredningsvaruhuset där alla har råd att handla. Enorma volymer skyddad skog i Sibirien och Kina varje år blir Ikeaprodukter i kinesiska fabriker.

Lars Josefsson, VD, Vattenfall
 Motivering: Han säger en sak och gör en helt annan, dags att genomskåda bluffen!

Mats Odell, Kommun- och finnsmarknadsminister
Motivering: Borde veta mer om miljö innan han talar på ett miljöseminarie igen.

P-O Eriksson, f d vd, Sandvik
Motivering: Har skrivit under Stockholmsinitiativets debattartikel i SvD.

Pia Kjaersgaard, partiledare, Danske Folkepartiet
Motivering: Anordnar klimatskeptikermöte i anslutning till klimatmötet i Köpenhamn. Fast det är kanske en förolämpning mot strutsar?

Robert Collin, motorjournalist, Aftonbladet
Motivering: Dubbdäckens egna skyddsängel som inte vill förstå partikelproblematiken i våra tätorter.

Rolf Edström, Informationschef, SCA Skog
 Motivering: SCA skog (i nuläget anslutna till FSC-standarden) har enligt Naturskyddsföreningen, inte klarat av att leva upp till FSC-certifieringens krav, då man avverkat fyra naturskogar med mycket höga naturvärden. Nu senast avverkades en skog på Lill-Gravberget i Ånge kommun, där Naturskyddsföreningen innan gjort 455 fynd av rödlistade arter.

Sofi Fahrman, Ebba von Sydow, Isabella Löwengrip, Elin Kling
Motivering: De nominerade bloggägarna Sofi Fahrman, Ebba von Sydow, Isabella Löwengrip, Elin Kling driver genom sitt konsumtionshetsande inflytande definitivt på en icke hållbar utveckling genom att förespråka en slit och släng-kultur. De uppmanar människor att följa modets och trendernas nycker vilket kräver en hög konsumtion. Framställningen av exempelvis bomull gör ett stort ekologiskt avtryck i länderna där bomullen odlas.
Se på Ebbas blogg, Stylebykling och Blondinbella

Ulf Svahn, VD, Svenska Petroleum Institutet, SPI
”SPI är en branschorganisation för de företag som säljer petroleumprodukter i Sverige. Viktigt att de satsar så mycket det går på inblandning av biobränsle och dylikt.”

Läs mer om Strutsjakten

Gör en insats! Nominera och motivera dina strutskandidater

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev