Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Har du badat med gubbslem?

Publicerad: 28 Maj 2015, 05:01

Nä. Det handlar inte om dräggiga gubbar…


Har du badat i en sjö och kommit upp ur vattnet täckt av ett tunt lager slem som kliar?

Då kan du ha drabbats av gubbslem – en sötvattensalg som tidigare bara fanns i skogstjärnar och sumpträsk, men som nu invaderar nya sjöar i norra Europa.

I en färsk avhandling från Lunds universitet har Ingrid Sassenhagen undersökt faktorer som påverkar spridningen av gubbslem. Studien visar att algen lätt kan sprida sig till nya sjöar över stora avstånd, men att de gubbslemsceller som koloniserar sjön först kan förhindra att nya gubbslemsceller etablerar sig.

Gubbslem har dessutom en förmåga att tillväxa i många olika förhållanden och kan därför snabbt etablera sig i nya sjöar, trots att algen inte är specialanpassad för förhållandena som råder där.

–  Det mest överraskande med resultatet är att gubbslem inte sprider sig via vattendrag, vilket jag trodde när jag påbörjade studien. Algen sprids troligen med hjälp av exempelvis fåglar och andra djur, säger Ingrid Sassenhagen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.