Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Har du valt rätt fondförsäkring?

Publicerad: 14 april 2015, 05:31

Här får du besked om finansaktörerna som förvaltar dina tjänstepensionspengar klarar hållbarhetsprovet.


Artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 13 april.

Analysfirman Söderberg & Partners har för första gången studerat hur duktiga fondförsäkringsbolagen, som ingår i bevakningen, är på hållbarhet. Bara tre av 14 granskade bolag får grönt ljus, det vill säga godkänt:  SPP, Länsförsäkringar och Skandia.

Fyra bolag får underkänt (rött ljus). Dessa är Avanza, Brummer & Partners, Movestic och Nordnet, framgår det i rapporten Hållbara Fondförsäkringar.

Slutligen får sju bolag medelbetyg (gult ljus) i hållbarhet: Nordea, Folksam, Danica, SEB, Swedbank, AMF och Handelsbanken.

Utvärderingen av fondförsäkringsbolagen baseras på vilken process och transparens som finns för hållbarhet i fondutbudet, hur påverkansarbetet ser ut och hur det kommuniceras ut.

Fondförsäkringar introducerades som sparform 1990 och är i dag en viktig del i tjänstepensionsmarknaden. Fondförsäkringsbolagen som ingår i kartläggningen förvaltar ett kapital på totalt 900 miljarder kronor.

Intresset för hållbara investeringar har ökat kraftigt från alla aktörer, konstaterar analysfirman.

– Den här analysen belyser ett område inom hållbara investeringar som inte har granskats tidigare. Jag hoppas att rapporten kan hjälpa de som redan är intresserade av hållbart sparande att göra bra val, men också att fler ska se fördelarna med hållbara investeringar. Dessutom tror jag att den bidrar med att sprida kunskap och idéer mellan bolagen om vad och hur man kan arbeta. Det här är stora aktörer med inflytande över mycket kapital, så även små förändringar kan göra stor skillnad, säger Kajsa Brundin, ansvarig för produktanalyser och hållbarhet på Söderberg & Partners.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News