Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här får Sverige bottenbetyg

Publicerad: 10 april 2015, 09:06

Spanien, Cypern, Ungern och flera andra länder kan däremot stoltsera.


Ämnen i artikeln:

EkonomiSverige

Artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 10 april.

I takt med ökade råvarupriser och en mer ansträngd resursintensiv industri har EU blivit allt effektivare i användandet av resurser för att skapa tillväxt.

I genomsnitt har ekonomierna blivit 27 procent mer resursproduktiva under perioden 2002-2013, enligt ny statistik sammanställd av Eurostat. Måttet baseras på hur relationen mellan BNP och den totala resursanvändning i ett land förhåller sig.

De länder som sticker ut i toppen är Spanien, Cypern, Ungern, Irland, Slovakien och Slovenien. I andra änden av skalan återfinns Estland, Rumänien, Malta och Sverige, där bland annat Estland blivit mer resurskrävande under perioden, rapporterar bland annat nyhetstjänsten Ends. Orsaken till den svenska placeringen beskrivs inte djupare men kan förklaras av att krisen inte påverkade den svenska materialintensiva industrin lika mycket som EU-genomsnittet.

På EU-nivå diskuteras nu fördelarna med att etablera mål för resurseffektivisering, något som kan föreslås i översynen av cirkulära ekonomi-lagpaketet.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

EkonomiSverige

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News