Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här förstör bolaget laxleken i Gullspångsälven

Publicerad: 25 januari 2012, 10:06

Årets laxlek i Gullspångsälven har förstörts. Orsaken – ett oljeutsläpp från ett stort energibolag, rapporterar SVT Västnytt.


Ämnen i artikeln:

Fortum

Mycket arbete och stora resurser har lagts ned på att rädda gullspångslaxen – en unik sötvattenstam som simmar ut i Vänern istället för i havet.

Men nu är årets lek och fortplantning spolierad. Orsaken är ett oljeläckage vid Fortums vattenkraftverk för två veckor sedan – något som tvingade bolaget att stänga anläggningen och höja vattennivån i sjön Skagern uppströms älven.

När Fortum sedan släppte på vattnet var det i mängder upp till 50 gånger större än normalt – med 160 istället för 3 kubikmeter vatten per sekund – ett flöde som spolat bort allt lekgrus i älven och förstört rommen.

– I stort sett allt lekgrus
har försvunnit eller flyttats efter det stora utsläppet, berättar miljöinspektör Robert Skogh i Gullspång för SVT Västnytt.

Stammen av Gullspångslax var på väg att försvinna men räddades med hjälp av en 50-miljoners satsning i slutet av 90-talet – bland annat lades stora mängder grus ut på älvbottnen där laxen kunde lägga sin rom. En miljösatsning som nu kan vara spolierad.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Fortum

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.