Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här fortsätter kampen mot svensk gasutvinning

Publicerad: 4 december 2012, 09:16

Shell har övergett planerna på utvinning av skiffergas i Sverige. Men istället har en rad andra aktörer startat gasjakt i södra och mellersta Sverige.


Det är Svenska Dagbladet som idag berättar om kampen om den svenska gasutvinningen. En kamp som står mellan internationella oljebolag och den svenska miljörörelsen. År 2009 skapades stora rubriker då Shell provborrade efter skiffergas i Skåne. Idag har Shell gett upp sina planer, mycket tack vare den kraftiga kritiken från allmänhet och miljörörelse. Men kampen om den svenska skiffergasen är långt ifrån över. Istället för Shell har idag en rad andra aktörer gått in för att leta skiffergas i Sverige.

På Öland har det till exempel uppstått en stor konflikt mellan lokalbefolkning och prospekteringsbolaget Gripen Gas AB som planerar provborrningar på ön. SvD berättar att både kommunen och markägarna ställt sig emot provborrningen.

Eftersom skiffergasen på Öland ligger relativt ytligt, på runt 80 meters djup, hävdar Gripen Gas AB att man inte behöver använda så kallad fracking, eller spräckning, för att komma åt gasen. Ölandsborna, som organiserat sig i Aktionsgruppen Mot Fossilgasutvinning på Öland (AMFÖ), menar emellertid att även andra utvinningsmetoder utgör ett hot. Eva Folkesdotter Paradis är lokalpolitiker och en av talespersonerna för AMFÖ
– För Ölands del kan utvinning ur alunskiffer innebära en fara för grundvattnet, som riskerar att sippra bort med torka som följd. Vi har också farhågor kring de ”naturliga” gifter som finns i skifferlagren, i form av bland annat kadmium och uran, och som vid kommersiell utvinning kan spridas i dricksvattnet på ön, säger hon till SvD.

Gripen Gas tillbakavisar kritiken. Enligt bolagets vd Torgny Berglund kan gasborrningen jämföras med borrningar efter bergvärme eller vatten.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.