Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här inträffade världens värsta värmebölja

Publicerad: 5 november 2014, 10:27

Forskarna upprättar index över värsta värmeböljorna


Ämnen i artikeln:

Nature

Värmeböljan i centrala delar av Ryssland sommaren 2010 dödade 55 000 människor. Olyckan ligger överst i ett nytt klimatindex forskarna upprättat för att kunna jämföra effekter på olika platser i världen, rapporterar Nature.

The Heat Wave Magnitude Index (HWMI) sammanställer information om intensiva värmeböljor. Forskarna som konstruerat systemet säger att skalan på samma sätt som motsvarigheten för jordbävningar går att jämföra under olika klimatförhållanden

HWMI har sju kategorier och 32 värdeenheter. Den ryska värmeböljan 2010 betecknas som "extrem" med ett värde på 5,43 medan den europeiska dito sommaren 2003 hamnar på 3,48.

Forskarna räknar med att flera områden i USA, Europa och Afrika kommer att drabbas av minst en extrem värmebölja under perioden 2020-2052. Detta även med moderata beräkningar av klimatförändringen.

Om utsläppen fortsätter att öka i dagens takt och den globala temperaturen stiger 4 grader kommer USA i slutet av seklet att uppleva ”mycket extrema” värmeböljor (HWMI 8+) vart eller vartannat år och ”superextrema” dito (16+) varje årtionde.

Länk 

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Nature

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.