Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här investeras dina pensionspengar i kärnvapenteknik

Publicerad: 10 september 2013, 13:00

Flera av AP fonderna, som förvaltar svenskarnas pensionspengar, har investeringar i bolag som är inblandade i tillverkning av kärnvapen. Företag som ofta är svartlistade av andra förvaltare


-Vi har kritiserat dem under en lång tid men det händer inget, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds, till DN Ekonomi.

DN Ekonomi har jämfört Första till Fjärde AP-fondens innehav med de bolag som är svartlistade av både den norska oljefonden, en av världens största statliga fonder, och den svenska Sjunde AP-fonden. När det gäller landminor och klustervapen verkar Första till Fjärde AP-fonderna ha samma inställning som de två kollegorna. Men när det kommer till bolag som Oljefonden och Sjunde AP-fonden har uteslutit för att de har kopplingar till tillverkning av kärnvapen är bedömningen en helt annan. Här investerar Första till Fjärde AP-fondens i ett antal bolag..

På organisationen Svenska Freds är man mycket kritisk till AP-fondernas innehav.
– Det är dags att de tar sitt ansvar och bidrar till kärnvapennedrustningen, säger ordförande Anna Ek. Vi har regelbundet ställt frågor till etikrådet när de tänker utesluta kärnvapen. De säger att de tittar på det men det händer ingenting, säger hon till DN Ekonomi.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.