Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här kommer nästa vulkan att smälla

Publicerad: 26 Maj 2010, 04:13

Naturkatastroferna kommer som på ett pärlband. Men lär vi oss något av det? Här kommer nästa vulkanutbrott att äga rum.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Djuren lär sig av naturen. De aktar sig för dålig behandling och kommer inte tillbaka om de blivit skrämda eller slagna. De aktar sig naturligt för jordbävningar och andra katastrofer, men vad gör vi människor? Går på i ullstrumporna bara. Vi verkar ha begåvats med så hög intelligens att vi medvetet kan låta bli att lära oss.

Naturkatastrofer har inträffat så länge människan funnits, vulkaner, jordbävningar, lerlaviner, tsunami, metangasutbrott med mera, med mera, men lär sig människan och håller sig undan? Nehej. 20 miljoner av oss ska absolut bosätta sig på San Andreas-förkastningen för att vädret är så fint, fast katastrofen kan inträffa vilken sekund som helst. En allvarlig varning kom vid den sk Hayward-förkastingen redan 1868 i form att ett skalv med magnituden 6,8 på Richterskalan. San Francisco Bay var glest befolkad på den tiden, men det skulle komma att ändras.

Där byggde man en av världens största städer!

San Andreas-förkastningen i en NASA-simulation. Jordens yta är sprucken och förkastningssprickorna kan bli flera hundra kilometer långa. Längs sprickorna förekommer ofta jordbävningar när jordens tektoniska plattor förskjuts. Just San Andreas är en av de mesta aktiva förkastningarna som finns och de båda plattorna gnider mot varandra flera centimeter varje år. Sprickan är cirka 15 kilometer djup och 20 miljoner år gammal. Höjderna i bilden ovan är överdrivna och skapade genom att man draperat en Landsatbild ovanpå en höjdkarta gjord från Rymdfärjan.

San Francisco efter det stora jordskalvet 1906. Klockan 5.12 på morgon skakade marken i 45 sekunder i ett skalv med magnitud mellan 7,7 och 8,3 (beroende på vem som mätte) och i stort sett hela staden förvandlades till grus. Man uppskattar att mellan 2100 och 2800 personer dog.

1971 small det till med ett skalv med magnituden 6,7 i San Fernando Valley. Och 1994 var det dags igen, med det 6,6 enheter starka jordbävningen i Northridge i San Fernando Valley, med epicentrum cirka 30 kilometer från Los Angeles centrum, som orsakade 61 dödsfall och 8700 skadade. Motorvägsbroar föll och bilar och hus föll ned i stora gropar.

Heimaey utanför Island är ett annat exempel. På den ön bor folk glatt kvar, ja de flyttade raskt tillbaka dit efter vulkanutbrottet från Eldfell som täckte hela byn i aska 1973. Dessförinnan hade Surtsey kommit upp ur havet strax intill, i ett vulkanutbrott som pågick i 3,5 år.

Vi tenderar att återbygga dysfunktionella samhällssystem också, fast de bevisat att de inte fungerar utan bara leder till svält och terror för befolkningen. Ändå kastar sig land på land in i nya kommunistiska försök, som håller ett tag och sedan faller samman under stort gnissel.

Vesuvius näste man till rakning

Bara när man ser Vesuvius i den här vyn förstår man hur oerhört mäktig naturen är och hur små och menlösa vi människor är. När vulkanen ryter till gör man bäst i att hålla sig borta. Undertecknad har själv stått på kraterns rand, känt svavellukten och kan intyga att det är ett mäktigt och skräckinjagande ställe, där man helst inte ska bo.

Redan de gamla romarna fick på nöten av Vesuvius och fick reda på att det inte är lämpligt att bo på en vulkansluttning. På det hårda sättet. Lärde sig deras ättlingar? Nej. Vesuvius är idag nästan helt omsluten av miljonstaden Neapel och förstäder och när nu forskarna varnar för att Vesuvius står på tur bland de stora vulkanerna att få utbrott så fortsätter italienarna glatt att baka pizza och bolognese och bråka om sophämtningen, när de borde utrymma stället och bosätta sig någon annan stans.

De heta gaser och aska som flödar ned längs vulkanens branter och förgasar allt i sin väg kallas för ett pyroklastiskt flöde. Lavan flyter mycket långsammare, men röjer å andra sidan bort allt i sin väg. Utöver detta har Vesuvius spytt ut lerflöden och kokande vatten.

Så här for det pyroklastiska flödet år 79, när det täckte hela Pompeji i aska på ett par sekunder.

Har du sett vulkanolog-filmen ”Dante’s Peak” från 1997 med Pierce Brosnan som missförstådd forskare? Filmen innehåller mycket fjantig heroism och ”american family values”, men själva askflödet är helt realistiskt återgivet. Det går inte att springa ifrån, vilket många av Pompejis invånare fick erfara. Det var dessa man hittade senare, som förgasade hålrum inuti asklagret.

Och nu då?

Olika förutsägelser räknar med att nästa utbrott kommer inom 50 år, kanske till och med år 2023. För den skull har de italienska myndigheterna delat in området runt vulkanen i tre riskzoner, röd, gul och blå, baserat händelserna vid 1631 års utbrott (3000 döda) som innefattar cirka 2 miljoner människor:

Den röda zonen är den mest riskutsatta. Här bor cirka 600.000 invånare i 18 kommuner. Vid utbrottet 1631 totalförstördes cirka 20 procent av den röda zonen.

Den gula zonen består av cirka 96 kommuner och 1,1 miljoner invånare. Vid utbrottet 1631 skadades området till stor del av aska, pimpsten och lerflöden.

Den blå zonen är belägen på vulkanens norra flank och omfattar 14 kommuner. Översvämningar och lerflöden drabbade området 1631.

Går det att få de närboende att förstå vidden av detta? Man har beräknat att polisen skulle behöva evakuera 80.000 invånare per dag med båt, tåg och bilar. Om man hann få ett larm ett par veckor i förväg, som man hoppas på. Det skulle inte fungera om panik utbröt och människorna skulle börja göra upp egna planer på evakuering.

Man har också satt upp belöningar på upp till 30.000 Euro till de familjer som vill flytta frivilligt från den röda zonen, men det fungerade bara delvis. Cirka 6000 familjer flyttade, men ett hundratal andra flyttade in istället. Italienarna gillar också svartbyggen så ingen vet egentligen hur många som flyttat in, men klart är att bostadsområdena klättrar allt längre upp längs vulkanens sluttningar. Som förberedelse för en riktig evakuering satte de italienska myndigheterna igång projekt MESIMEX, men stötte på allvarliga problem, byråkratiska, såväl som ren ovilja från invånarna. Läs mer i MESIMEX-rapporten nedan.

Katastrofområdet kan lätt förstås om man ser på denna karta, där jag ritat in radien på det område som nåddes år 79 (orange cirkel). De giftiga gaserna anses kunna sträcka sig ännu längre, ända fram till Sorrento (lila cirkel).

Att vulkanen har spruckit på mitten syns tydligt i denna bild från Neapels centrum. Den kan sannolikt spricka på mitten igen, och inte nödvändigtvis utefter de gamla frakturlinjerna.

Om Vesuvius eruptioner 1906 (100 döda) och 1944 (150 döda), och de 40-talet eruptioner som inträffat före detta i historisk tid, inte avskräckte människorna, hur ska man då bära sig åt?

Läs mer

Massor om Vesuvius: http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Vesuvius
Annan artikel i samma ämne: www.spiegel.de/international/spiegel/0,1518,445941,00.html
Förberedelsearbetet för evakuering kallas MESIMEX (och läs särskilt om problemen): http://ec.europa.eu/echo/civil_protection/civil/prote/pdfdocs/mesimex.pdf
San Andreas Fault Tour Guide: http://geology.com/news/2006/10/san-andreas-fault-tour-guide.html
USGS om tektoniska förskjutningar och en massa annat kul: http://earthquake.usgs.gov/research/parkfield/geology.php

Alla flygbilder är genererade i Google Earth.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.