Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här kommer Östersjöns nya övervakare

Publicerad: 10 maj 2010, 06:55

Kampen mot de döda havsbottnarna fortsätter. En obemannad undervattensglidare ska bli Östersjöns nya övervakare.


Ämnen i artikeln:

Östersjön

För att stoppa utbredningen av döda bottnar övervakas Östersjön genom regelbundna mätningar av till exempel salt- och syrehalt samt förekomsten av föroreningar och alger.

För att mätningarna ska kunna ske oftare har nu studenter från KTH:s farkostteknik- och maskinteknikprogram tagit fram en undervattensglidare.
– Fördelen med undervattensglidaren är att man på ett mer effektivt och billigt sätt kommer att kunna göra mätningar i Östersjön. De metoder som i dag används kräver båtar med mycket personal vilket innebär höga kostnader. Undervattensglidaren sköter sig i princip själv, säger Marcus Johansson en av studenterna som är med och utvecklar glidaren.

Undervattensglidaren är batteridriven och konstruerad för att under flera veckor kontinuerligt leverera mätresultat. Utmaningen i projektet har varit att anpassa glidaren till förhållandena i Östersjön.
– Eftersom Östersjön är ett mycket grunt hav är det viktigt att farkosten inte sjunker för fort. Mycket av vårt arbete har därför inneburit att få fram en farkost med ett högt glidtal, att som för varje meter som den sjunker samtidigt färdas så många meter framåt som möjligt, säger Marcus Johansson.

Genom en blåsa i fören styrs på vilket djup farkosten ska befinna sig på. Då blåsans storlek ändras, ändras glidarens volym vilket styr glidaren upp eller ner mot botten. Och med de två vingarnas hjälp glider farkosten likt ett segelflygplan under ytan. Hur glidaren ska färdas i vattnet förprogrammeras innan sjösättning.

En teknikdemonstrator av undervattensglidaren kommer att visas upp i slutet av maj.

Se filmen om undervattensglidaren här:

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

Östersjön

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.