torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här närodlas det på en parkeringsplats

Publicerad: 2 april 2019, 07:51

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg hakar på trenden med närodlat och inleder ett samarbete med Cubegreens i Sickla. Sallad, grönsaker och örter odlas i en container, vilket sparar 90 procent vatten och mer än 99 procent yta. Första skörden sker i april.


Sedan ett år tillbaka odlar företaget Plantagon kryddväxter i källaren under DN-skrapan. Det har inspirerat Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg att gå samma väg. På parkeringsplatsen utanför shoppinggallerian i Sickla står nu containrar där företaget Cubegreens odlar Mangold, krispsallad och svartkål.

Det handlar om så kallad Hydroponisk odling vilket innebär att ingen jord används och att växterna får sin näring direkt från vatten. Ett salladshuvud behöver 0,4 liter vatten jämfört med 13 liter i traditionell odling och det tar cirka åtta veckor från frö till skörd. I containern på 30 kvadratmeter kan det odlas grödor som annars hade krävt 8 000 kvadratmeter mark vid konventionell odling.

”Hydroponisk odling ger en mängd intressanta möjligheter, dels för att det går åt så mycket mindre resurser men också för att metoden ger bättre näringsinnehåll och hållbarhet. Skörden kommer att säljas till butiker och restauranger i Sickla, dit vi kan leverera till fots”, säger Lill Grebing, odlare och grundare till Cubegreens i en presskommentar.

Atrium Ljungberg ser detta som ännu ett steg i utvecklingen mot en mer hållbar stad i Sickla där bolaget redan gjort stora satsningar på bland annat solcellsanläggningar och laddplatser för elbilar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev