tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här ökar utsläppen mest efter pandemin

Publicerad: 5 april 2022, 09:40

Raffinaderier står i Sverige för den största utsläppsökningen inom industrin.

Foto: Getty Images/Chunyip Wong

Utsläppen från industrin ökar nu efter pandemin och två sektorer utmärker sig, visar ny statistik från Naturvårdsverket.

Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Texten har uppdaterats

Nedgången av koldioxidutsläpp under corona-pandemin har tidigare pekats ut som ett tillfälligt hack i utsläppskurvan och ny statistik för utsläppen från anläggningarna inom EU:s utsläppshandel pekar i samma riktning. I Sverige ökade utsläppen med 10,6 procent under 2021, jämfört med 2020, och preliminära siffror visar på en liknande ökning för utsläppen inom hela EU:s utsläppshandel, rapporterar Naturvårdsverket.

I Sverige har den största utsläppsökningen inom industrin jämfört med år 2020 skett bland raffinaderierna (434 tusen ton CO2-ekvivalenter), och inom järn- och stål (344 tusen ton CO2-ekvivalenter). 

”Utsläppsminskningen på grund av pandemin 2020 var den största vi sett ett enskilt år. Den ekonomiska återhämtningen innebar en återgång och ledde som vi befarat till att utsläppen ökade igen, säger Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Samtidigt går det att se en långsiktig, om än småskalig, utsläppsminskning inom ETS, det vill säga EU:s utsläppshandelssystem. Jämfört med 2019, året innan pandemin, har utsläppen i svenska delen av utsläppshandeln minskat med 2,2 procent. Sedan 2013 när utsläppshandeln fick sin nuvarande utformning har utsläppen minskat med i genomsnitt 1 procent per år.

Läs mer om utsläppsstatistiken 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev