Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här planeras fem nya nationalparker

Publicerad: 22 maj 2015, 08:26

Lagom till Nationalparkernas dag på söndag föreslår Naturvårdsverket fem nya Nationalparker.


Ämnen i artikeln:

NationalparkSverige

Nationalparkerna som föreslås är Åsnen i Kronobergs län; Vålådalen, Sylarna och Helags i Jämtlands län; Reivo i Arvidsjaurs kommun som har värdefulla urskogar, myrar och bergskrön; Nämdöskärgården i Värmdö kommun med sin oexploaterade skärgård samt Bästeträsk nära det omtvistade kalkbrottet på Gotland.

– Det är roligt att kunna presentera vilka nationalparksobjekt som nu är aktuella för samråd och dialog. Att bilda eller utvidga en nationalpark är en lång process där samverkan med kommuner, länsstyrelser, markägare och andra berörda grupper är en väsentlig del i arbetet, säger Eva Thörnelöf, vikarierande generaldirektör på Naturvårdsverket.

Dessutom ska nationalparkerna Tiveden, Gotska Sandön och Björnlandet utvidgas.

Sveriges nationalparker lockar allt fler människor och under 2014 hade parkerna 2,4 miljoner besökare. På söndag arrangerar nationalparkerna aktiviteter för besökare.

– Vi markerar Nationalparkernas dag med aktiviteter hela helgen men lite extra 24 maj. På naturum Kosterhavet visar vi filmer och arrangörerna av Kosterhavsfestivalen håller konsert med sång och cello, säger Anders Tysklind vid Kosterhavets nationalpark.

De mest populära nationalparkerna är Stenshuvuds- och Kosterhavets nationalparker som tillsammans hade en miljon besökare under 2014. Nationalparkernas dag firas till minne av att riksdagen för 106 år sedan beslutade att öppna Europas nio första nationalparker i Sverige.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

NationalparkSverige

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.