Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här räddas fisken av massfiske

Publicerad: 31 Maj 2011, 09:33

I Ringsjön i Skåne bekämpar man övergödning och algblomning genom att tråla upp fisk i stora mängder. Sedan 2005 har 510 ton dragits upp. I dag tisdag tilldelas projektet stöd från EU.


Ämnen i artikeln:

Fiske

Det är främst vitfiskarna mört och braxen som dras upp av de två fiskebåtarna som ingår i Projekt Ringsjön, berättar Skånska dagbladet. De har brett ut sig på bekostnad av rovfisk som gädda, gös och abborre.
Hittills i år har man fiskat 21 ton och enligt tidningen har projektet lett till kraftigt minskad algblomning och ökat siktdjup, från 0,8 meter vid starten 2005 till 1,3 meter i fjol.

Dessutom mår de kvarvarande fiskarna bättre.– När vi startade var alla fiskar i dålig kondition. De var så många och tävlade om maten som aldrig räckte till. Nu har snittvikten för en braxen i Ringsjön ökat med ett kilo, de är inte längre tunna som rakblad, säger Richard Nilsson som har varit projektledare sedan 2006 till Skånska dagbladet.

Richard Nilsson
är övertygad om att utfiskningen är den enda rätta metoden att komma till rätta med övergödningen, algblomningen och obalansen i fiskbeståndet som Ringsjön lider av. Den testades första gången 1988 till 1992, även då med framgång, men när utfiskningen lades ned kom enligt Skånska dagbladet problemen tillbaka.
Tidigare har andra metoder prövats, bland annat skyddszoner och nyodling av vattenväxter, men utan samma resultat.

I dag tisdag
har Projekt Ringsjön, som är ett samarbete mellan kommunerna Eslöv, Hörby och Höör samt vattenbolaget Sydvatten, beviljats ett ekonomiskt stöd från EU:s program Interreg 4A. Tillsammans med tre liknande projekt i Danmark ska man dela på 1,6 miljoner euro. I Ringsjöprojektet ska pengarna användas till inköp av utrustning för effektivare fångstmetoder.

Fisken som fångas
i projektet blir djurfoder. Man har också testat att använda dem i biogasproduktion, men det blir enligt Skånska dagbladet för dyrt.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Fiske

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.