Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här ska BMW bygga elhybriderna

Publicerad: 23 februari 2010, 05:54

BMW har bestämt sig. Elhybridbilarna ska byggas i Leipzig.


Ämnen i artikeln:

CleantechMiljöteknikGreentechLaddhybriderLitiumjonbatterierForskningIngenjör

Tyska BMW kommer att bygga sin elhybridserie i Leipzig, meddelar företaget som säger sig ha utvärderat flera länder för tillverkningen. De första bilarna väntas lämna produktionslinjen 2013. 1-Serie-modellen med arbetsnamnet ActiveE som visades upp på Detroit-mässan kommer att ligga till grund för ett flertal elhybridmodeller.

– Huvudorsaken till beslutet är de kvaliteter Tyskland har att arbjuda: vi har ett väl beprövat produktionsnätverk här och höga utbildningsnivåer samt enastående kompetens till vårt förfogande, sa BMW:s tekniska chef Norbert Reithofer i ett uttalande.

Litium-jonbatterierna till bilarna kommer att köpas från Bosch- och Samsung-ägda SB Limotive. Kolfiber till bilarna kommer att utvecklas genom ett samarbete med tillverkaren SGL Automotive Fiber i Wackersdorf. Exakt vilka delar av bilarna som kommer att utgöras av kolfiber vill BMW ännu inte säga.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.