Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här skulle helikopterpiloten bygga vindkraftspark

Publicerad: 11 oktober 2010, 09:05

Helikopterpiloten Alexander Eriksson var miljöproffs i vindkraftsbranschen. Miljöaktuellt mötte honom ett år före det spektakulära värdedeponirånet då han var fullt i färd med att projektera en stor vindkraftspark i skärgården.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Helikopterföraren Alexander Eriksson dömdes till sju års fängelse för sin roll i rånet av värdedeponin i Västberga för drygt ett år sedan. Vid tidpunkten för rånet var Alexander Eriksson marknadschef i Kraftö Vind AB, ett företag som bygger vindkraftverk runt om i landet.

Miljöaktuellt träffade honom vid prospekteringen av en stor vindkraftspark på Ljusterö i Stockholms skärgård under hösten 2008. Kraftö ABs planer på att bygga 23 vindkraftverk på ön hade mötte stark kritik från de närboende – men Alexander Eriksson satte stort hopp till att Österåkers kommun skulle släppa fram projektet.

– Vi tog fram kartan över Ljusterö och såg hur många vindkraftverk det gick att få in om man håller 500 meters avstånd till närmaste fastighet. Det blev 23 stycken. Nu är det upp till kommunen att bestämma om vi får bygga kraftverken eller inte, sade marknadschefen Alexander Eriksson.

Många röster höjdes mot företagets
planer på Ljusterö. Markägarna i Föreningen för Ljusterö natur och miljö ansåg att de blivit överkörda och överklagade företagets planer till Miljödomstolen – men Alexander Eriksson hade liten förståelse för synpunkterna från de närboende.

– Jag är besviken på den starka reaktionen från fritidsfolket. Om man inte får bygga där det finns sommarstugor så finns det inte mycket plats kvar. Det är oftast i sådana områden som det blåser bra och där det finns infrastruktur för att frakta fram anläggningen, sade Alexander Eriksson.

Alexander Eriksson var marknadschef
i Kraftö Vind AB – ett företag som grundades 2006 och som siktar på att bygga 600 vindkraftverk över hela Sverige – från Ystad i söder till Haparanda i norr. Huvudkontoret ligger i Stockholm och har 25 anställda.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News