Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här står malda syrsor på menyn

Publicerad: 27 augusti 2015, 06:49

Ett ökat intresse för miljö och hälsa gör att allt fler människor vågar prova nya vägar. Innovatören Josefin Strömberg har tillsammans med två kollegor börjat sälja ett proteinrikt insektsmjöl.


Enligt FN:s senaste rapport gör vi i västvärlden av med alldeles för mycket vatten. Detta var något som Josefin tänkte på när hon och två kollegor uppmärksammade en växande insektstrend i USA.

– Att producera syrsor är både effektivt, vattensnålt, miljövänligt och kräver bara en liten yta. Mjölet innehåller också 67 procent protein, vilket är mycket mer än vad nötkött innehåller, säger Josefin till Miljöaktuellt.

Vid årsskiftet startade de företaget Qvicket, som säljer ett mjöl gjort på syrsor.

– I 80 procent av världens länder äter man insekter. Sverige tillhör minoriteten som ännu inte gör det. Jag tror att folk kommer ta sig förbi normen om att det är konstigt att äta insekter, säger hon.

Sedan företaget lyfts upp i medier har Josefin mött ett stort intresse från svenska folket. Många människor har mejlat henne och frågat om produkten.

– Inom några år kommer det vara normaliserat, speciellt i Norden. Vi ser ett stort segment av människor som vill äta näringsrik och miljövänlig mat. Och vi vill vara med på den resan!

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.