Klimat
Här syr barn kläder åt H&M
Publicerad: 12 mars 2015, 05:46
Ny rapport avslöjar att det svenska klädbolaget fortfarande har barnarbetare i produktionskedjan. H&M vägrar svara muntligt på Miljöaktuellts frågor.
Ämnen i artikeln:
H&MDen här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 12 mars.
Det är den internationella organisationen Human Right Watch, som arbetar med att försvara mänskliga rättigheter runt om i världen, som i dag släpper rapporten Work faster or get out som visar att leverantörer och underleverantörer till stora, internationella klädkedjor – däribland H&M – har barnarbetare i klädfabriker i Kambodja.
Miljöaktuellt ringde upp H&M:s globala pressavdelning för att få en kommentar till rapporten.
– Du får titta på vad vi skriver i vår kommentar på hemsidan, säger Håcan Andersson på pressavdelningen till Miljöaktuellt och avvisar helt tanken på att han ska besvara frågorna muntligt.
– Jag kan tyvärr inte ta en intervju på rak hand, har du ytterligare frågor får du skicka ett mejl. Vi har så mycket att göra här.
Granskningen visar att klädtillverkarna i Kambodja ständigt gör sig skyldiga till arbetsrättsbrott trots att landet enligt undersökningen har en stark arbetslagstiftning.
Omkring 90 procent av fabriksarbetarna i klädindustrin i landet är kvinnor. Dessa blir gång på gång utsatta för sextrakasserier.
Drygt 70 fabriker har granskats och i en fabrik med barn som syr kläder åt H&M berättar arbetarna att de kan tvingas jobba övertid och på lediga dagar, även söndagar, när ruljansen är som värst i produktionen. Men någon övertids- eller helgersättning är det inte tal om.
I fabriken, som enligt undersökningen är en underleveratör åt bland annat H&M, uppger arbetarna att de planerade att starta en fackförening men att de avstod från det av rädsla för repressalier.
"De rapporterade också att fabriken anställt barn under lagligt tillåtna 15 år, och att dessa barn arbetar lika hårt som vuxna", framgår det i rapporten.
– Några av de värsta arbetsrättsbrotten sker hos de stora fabrikernas små underleverantörer. Orsaken till det är att ingen egentligen granskar dem, säger Aruna Kashyap, representant med fokus på kvinnorätt på Human Right Watch till SVT.
Även 2011 rapporterades det om missförhållanden i H&M:s klädfabriker i Kambodja. Human Right Watch kräver att klädföretaget nu skickar ut inspektörer och att man inrättar ett system med så kallade visselblåsare som gör det lättare för klädarbetarna att berätta om sina arbetsvillkor.
I kommentaren till rapporten på hemsidan skriver H&M att man bett Human Right Watch att redovisa vilka fabriker det handlar om, men att organisationen inte tillmötesgått kraven.
Klädbolaget framhåller att det är ett av de ledande modeföretagen i branschen på sustainability. Läs mer här.
Ola Söderlund