Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här tar karriären fart i Indien

Publicerad: 13 mars 2015, 09:13

Allt fler företag satsar på utbildning och traineeutbildningar i Indien för att ge nya medarbetare erfarenhet av att arbeta globalt.


Konsulterna Ina Ristola och Johanna Ingebrand är nyanställda på Accenture. De deltar i ett program som innebär att de tillbringar ett halvår i Indien och arbetar med IT-projekt för svenska företag.

– Var tredje Accenturemedarbetare jobbar i Indien i dag, säger Ina Ristola som deltar i företagets program i Pune.

Företagen har mycket att vinna på att personer med olika bakgrund arbetar ihop.

– På den svenska marknaden finns flera multinationella företag som drar nytta använda de lärdomar, utmaningar och möjligheter som ett kulturellt utbyte innebär. På så sätt skapas fler alternativ och en dynamisk organisation, säger , den amerikanske företagscoachen Philippe Rosinski.

Accenture låter nyanställda konsulter arbeta först sex veckor i Stockholm, därefter sex månader i Indien, med it-projekt för svenska kunder. Tanken är att ge både interkulturell kompetens och en förståelse för Accentures sätt att arbeta globalt.

Ina Ristola och Johanna Ingebrand har hoppat på programmet. Båda är i 25-årsåldern och har läst ekonomi vid Linköpings tekniska högskola, respektive Ekonomihögskolan i Lund. De åkte i november för att stanna i sex månader i mångmiljonstaden Pune.

– Vi lär oss mycket av indierna och fördjupar vår förståelse för både tekniska och funktionella områden, säger Ina Ristola.

Det finns 600 miljoner ungdomar under 25 år bara i Indien och deras påverkan i affärslivet ökar, betonar Ina Ristola.

– Den utvecklingen kan man även se på Accenture. Var tredje Accenturemedarbetare jobbar i Indien i dag, säger hon.

Även Johanna Ingerbrandt anser att förväntningarna har uppfyllts.

– Min ökade förståelse för den indiska kulturen har verkligen hjälpt mig hantera kulturkrockar, säger hon.

Vardagen här kan vara både kaotisk och ineffektiv. För att hantera det behöver man lära sig att behålla lugnet och låta det mesta ta sin tid, säger Johanna Ingerbrandt.

– Jag har också fått en större förståelse för att alla inte jobbar på samma sätt och att kulturen spelar stor roll när det kommer till hur vi har det eller vill ha det på arbetsplatsen

Båda stannar till i början av maj och arbetar därefter vidare på Accenture i Stockholm.

– Eftersom jag då känner det indiska teamet tror jag att samarbetet kommer att gå bättre, säger Ina Ristola.

Capgeminis rekryteringsexpert Isabell Norell började också som SAP-konsult inom personalfunktionen med en femveckors utbildning i Bombay för tre år sedan.

– Redan den åttonde arbetsdagen åkte vi en liten grupp på fyra personer och fick bo i fem veckor och gå SAP-akademin. Det var omvälvande, med rikedom och fattigdom och med sociala aspekter.

Senare har även hon åkt med som gruppledare.

– Det är bra, men det är mer hierarkiskt där och tydligare maktstrukturer. Det är viktigare med formella beslutsvägar på ett annat sätt än vi är vana vid. Det är viktigt ur ett verksamhetsperspektiv med kulturella frågor och vi har flyttat delar av rekryteringsprocessen till Indien, säger hon.

Martin Wallström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.