Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hård duell i Almedalen om enskilda avlopp

Publicerad: 3 juli 2018, 14:46

Foto: Pxhere

På ena sidan Anders Grönvall, tidigare särskild utredare om hållbara vattentjänster med färska förslag om enskilda avlopp. På andra sidan Anna Werner, samhällspolitisk analytiker från Villaägarna. Då blev det en het debatt, kanske till och med hetare än arrangören, VVS-fabrikanternas råd hade tänkt sig. ”Vi förstår alldeles för väl VVS-fabrikanterna intresse för att lyfta frågan”, konstaterade Anna Werner.


Almedalsseminarier har ofta en tendens att bli en partsinlaga och därmed rätt ointressant. Men den risken fanns inte när VVS-fabrikanterna bjöd in en panel för att diskutera enskilda avlopp. Anders Grönwall, före detta statlig utredare i frågan, konstaterade att det i landet finns ett ökat antal avlopp som blir sämre för varje år.

Enligt Anders Grönwall har vi tre konkreta problem att ta tag. Fastighetsägarna måste ha bättre koll på sin anläggning, det måste få incitament för att ta tag i problemet och kommunernas tillsyn måste nå alla. Dessutom var han bekymrad över debattklimatet i frågan.
– Till och med politiker som varit med och beslutat om detta ser inte problemen och debatterar för att fastighetsägare inte ska behöva ta sitt ansvar, sade han.

Anna Werner från Villaägarna gav inte mycket för den analysen. Hon beskrev en situation där fastighetsägare pressas av kommunerna och VVS-fabrikanterna att ta stora kostnader som saknar mätbar miljönytta.
– Det kan till och med vara bra med kretslopp på den egna tomten. Då alternativet när kommunen tar hand om svartvatten från en sluten tank är att det hamnar i dagbrott Norrland till ingen nytta.

Ett av förslagen i Anders Grönvalls utredningen är att införa en avloppsdeklaration. Den ska göras av ett certifierat företag som ger anläggning rött, gult eller grön och sedan blir kommunens sak att hantera resultaten. En usel idé tycker Anna Werner:
– Systemet med energideklarationer förskräcker. Där kommer skrupelfria konsulter som tar 20 000 kronor för att konstatera fastighetens yta och hur mycket el som förbrukas. Vi vill se lägre reningskrav och enklare processer inte mer krångel.

På en punkt var Anna Werner och Anders Grönwall hyfsat överens och det var frågan om rådgivning till fastighetsägarna. Den bör inte ligga hos kommunen som har ansvaret för tillsynen. Istället borde en teknikneutral rådgivning kunna sköta av statlig finansierad central VA-rådgivning.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.