Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hård kritik mot FSC

Publicerad: 16 januari 2013, 08:58

FSC-certifiering är ingen garanti för hållbart skogsbruk i Sverige. Skogsägare kan idag kalhugga miljöer med hotade arter utan att det ger några konsekvenser. Det slår Naturskyddsföreningen fast i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Skog

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I en ny granskning konstaterar Naturskyddsföreningen att de stora skogsbolagen i Sverige regelbundet bryter mot FSC:s krav, utan att det ger några som helst konsekvenser för bolagen. Enligt Naturskyddsföreningen finns det idag stora brister både i hur skogsbolagen lever upp till FSC:s krav på miljöhänsyn och hur klagomål på skogsbolag som bryter mot kraven hanteras.

Naturskyddsföreningen kritserar i sin rapport också den svenska skogspolitiken som under 20 år till stor del bygger frivilliga insatser från skogsnäringen under principen "frihet under ansvar".
– Den fastlagda skogspolitiken förutsätter att skogsnäringen går längre än lagens krav för miljöhänsyn, annars kan de politiska målen inte uppnås. Certifiering ses som ett verktyg för att uppnå samhällets miljömål. Men vi måste tyvärr konstatera att FSC-certifieringen i Sverige inte håller måttet, varken i skogsbrukets genomförande eller i de klagomålsärenden som Naturskyddsföreningen har drivit för att standarden ska följas, säger föreningens vice ordförande Karin Åström.

Naturskyddsföreningen har länge kritiserat FSC och lämnade sitt medlemskap i FSC 2010. Enligt Naturskyddsföreningen handlar kritiken om att man under många år sett hur FSC-certifierade skogsägare kalhygger skyddsvärda skogar utan att det gett några konsekvenser.
– Vi har under många år dokumenterat hur certifierade markägare begår upprepade brott mot FSC-standardens regler för miljöhänsyn. Detta ska enligt FSC:s regler innebära att certifikat dras in, något som aldrig hänt i Sverige. Trots upprepade brott över tiden har bolagen kunnat fortsätta bryta mot certifieringens regler och ändå fått behålla sitt certifikat. Det måste klarläggas var gränsen går för när man ska förlora sitt certifikat, säger Malin Sahlin som är sakkunnig i skog Naturskyddsföreningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev