Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hård kritik mot miljömärkning av fisk

Publicerad: 21 November 2016, 12:40

Foto: Illustration: Timothy Knepp, U.S. Fish and Wildlife Service

Radioprogrammet Kaliber i Sveriges Radio riktar hård kritik mot miljöcertifieringen MSC, som i sin tur säger att Kaliber “slår in öppna dörrar”.


Radioprogrammet Kaliber i P1 riktar i dag skarp kritik mot Marine Stewardship Council, MSC, som är den ledande miljömärkningen av fisk. Enligt Kaliber förekommer det trots MSC-märkning både överfiske och bottentrålning av känsliga fiskbestånd.

För att möta kritiken i radioprogrammet har MSC i dag gått ut med ett pressmeddelande där de skriver att Kaliber “slår in öppna dörrar” och att kritiken är missriktad.
– Att MSC skulle tillåta fiske på överfiskade bestånd stämmer inte. Forskare som intervjuas i reportaget syftar på ett annat gränsvärde än det internationellt mest vedertagna som MSC använder sig av, och som kommer från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, säger Minna Epps, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Enligt MSC är ett val av certifierad fisk fortfarande det bästa sättet för konsumenter att bidra till ett hållbart fiske. MSC hävdar också att certifieringen bygger på en vetenskapligt  baserad standard som utvecklas i takt med att ny forskning tas fram. MSC påminner också om att företagets granskningar utförs av externa experter som är oberoende av både MSC och fiskeribranschen.
– I Kaliber ges lyssnaren intryck av att det finns en rad brister med vår miljömärkning av makrill, nordhavstorsk och västkusträkor. Alla bestånd är hållbara och de fisken som inte uppfyller våra krav får inte heller bära den blå fisken. Det finns ingen gråzon med MSC:s märkning, säger Minna Epps.

Lyssna på reportaget i Kaliber i P1

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.