Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hård kritik mot nya skogsbruksstandarden

Publicerad: 8 mars 2010, 09:15

Den svenska reviderade standarden för skogscertifiering har nyligen fått grönt ljus från Forest Stewardship Council – FSC. Men enligt Naturskyddsföreningen är reglerna i den nya standarden otillräckliga.


Ämnen i artikeln:

FscNaturskyddsföreningenSkog

– Reglerna är otillräckliga på många punkter. Tanken med FSC är i grunden bra, men allför lite har hänt under de tolv år som gått sedan förra standarden godkändes, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Själva lämnade Naturskyddsföreningen FSC:s styrelse redan 2008 då man ansåg att standarden redan då var för svag – både när det gäller nivån på åtaganden och kontrollen av efterlevnaden. Den nya reviderade standarden gör alltså inte att Naturskyddsföreningen ändrat sin uppfattning. Tvärt om.
– Gång på gång upptäcker vi allvarliga brott mot FSC-standarden när vi besöker skogar i fält. Det visar att skogsbolagen inte klarar att följa ens FSC:s lågt ställda krav, säger Jonas Rudberg som är skogshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen
listar bristerna i den nya skogsbruksstandarden:

-  Otillräckligt skydd för naturskog
- I praktiken ingen begränsning av gödsling
- Contortatall fortsatt tillåtet (med vissa restriktioner)
- Kemikalier fortsatt tillåtna (med vissa restriktioner)
- Inga regler om förstärkt hänsyn (målklassning: PF)
- Inga regler som föreskriver hyggesfritt skogsbruk

Källa: Naturskyddsföreningen

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.