Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hård kritik mot Reach: Svårt bakslag för ansvarsfulla företag

Publicerad: 3 December 2006, 15:10

Världsnaturfondens och andra miljöorganisationers dom är hård över den uppgörelse kring kemikalielagen Reach som blev klar på torsdagskvällen. – Vinnarna är en fräck och cynisk kemikalieindustri och förlorarna alla andra, inklusive det näringsliv som vill ta ansvar, säger Lars Kristoferson, ordförande för WWF.


Ämnen i artikeln:

Reach

– Om inte förslaget skärps har EU har missat århundradets chans att få till stånd ordentliga skärpningar av kemikalipolitiken, säger Lars Kristoferson.

Enligt WWF kan företag fortsätta använda farliga kemikalier – som bland annat orsakar cancer – om de kan garantera ”adekvat kontroll”.

Det handlar bland annat om ämnen med hormonstörande egenskaper, som misstänks påverka fortplantningen och ge beteendestörningar.

– Det är en usel kompromiss. I praktiken kommer att industrin troligen att fortsätta att göra som den vill, säger Lars Kristoferson.

Konsumenter kommer enligt förslaget att ha begränsade möjligheter att få information om vad produkterna innehåller.

– Vi kan nu bara hoppas att det blir skärpningar när parlamentet röster om lagen i mitten av december, säger Lars Kristoferson.

Trots kritiken från bland annat WWF tycker miljöminister Andreas Carlgren att Reach är ett viktigt steg framåt.

– Reach ger för EU som helhet ett långt bättre skydd mot miljöfarliga kemikalier än idag. Uppgörelsen ger en avsevärd förbättring för miljö och hälsa i Europa, säger Andreas Carlgren.
Parlamentet ska slutgiltigt rösta om REACH den 13 december. Lagen väntas träda i kraft under 2007.

Valter Bengtsson

Ämnen i artikeln:

Reach

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.