söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hård kritik mot utskottens långresor

Publicerad: 11 oktober 2012, 10:25

Fyra miljöpartister vill sen en allmän översyn av utskottens studieresor utomlands. I en motion skriver de att utskotten idag ofta funderar ut ett trevligt land att åka till – gärna långt borta från Sverige. Först därefter sätter man ihop ett program för vad man vill studera.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Riksdag&Departement som berättar om fyra miljöpartisters motion där de vill få en översyn av utskottens långresor. På så sätt vill man spara på miljö och skattepengar. Det är då riksdagen vissa veckor inte har några voteringar som utskotten passar på att göra studieresor – gärna på avlägsna platsre som Kanada, Singapore, Sydkorea eller Nya Zeeland.

Enligt motionärerna fungerar det ofta så att utskotten ofta börjar med att fundera ut ett trevligt eller intressant land att åka till. Först därefter sätter man ihop ett program för vad man vill studera.
– Jag tycker att det känns så när man har haft diskussioner i utskotten vart man vill åka, man börjar med att komma på ett spännande land. Till exempel så åkte jordbruksgänget till Nya Zeeland och tittade på jordbruk, det är verkligen så långt bort man kan komma från Sverige, säger Helena Leander (Mp) som själv sitter i miljö- och jordbruksutskottet.

Motionärerna föreslår också att utskottens ledamöter ska åka tåg om resan sker inom Europa. Idag bokas man automatiskt in på flyg, och om ledamöten vill ha något annat alternativ så måste man säga till.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev