Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Härligt att politiken återtar Hållbarhetsmäktigaste!”

Publicerad: 26 april 2017, 14:15

Det är stort att få lämna över Mäktigast i Hållbarhetssverige till en politiker, den första på nästan tio år som fått titeln. Det skriver Mattias Goldmann, Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016.


Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, vice statsminister samt språkrör för miljöpartiet, övertar titeln Mäktigast i Hållbarhetssverige. Det är större än vad man kanske omedelbart inser – ingen politiker har haft titeln sedan miljöminister Andreas Carlgren år 2010. Sedan dess har det varit klimatforskare, investerare och (jag själv) ledare för tankesmedja, och nu gör politiken come-back.

Juryn gör en helt riktig bedömning ur åtminstone tre perspektiv:

För det första: Politiken behövs mer än vi trodde. Ett tag såg det ut som att den hållbara omställningen skulle ske närmast av sig själv, på rent marknadsmässiga grunder. Ett snabbt stigande oljepris i kombination med ett näringsliv som alltmer profilerade hållbarhet gjorde att många underskattade behovet av fortsatt politisk styrning. Men när oljan och många andra råvaror sjönk i pris, och när många industrier såg att det fortfarande finns mycket pengar att tjäna i den gamla, grå ekonomin, så inser vi nu att politiken inte får abdikera från de gröna frågorna.

För det andra: Drivande politiker är globalt sett en bristvara. Efter valet av Trump inser vi att politiskt ledarskap på klimatområdet kan vara direkt destruktivt – även om bl.a. jag själv lyft fram att Trumps faktiska påverkan är mindre än man kan tro. Vi ser också att många av de vi hyllat för sitt ledarskap, som Kanadas premiärminister Trudeau, inte är beredda att ge upp de fossila intäkterna, och i den franska valrörelsen ser vi att hållbarhetsfrågorna snabbt får ge vika om man är oroad för sin egen situation i närtid. Därför är det helt rätt att lyfta fram politiker, oavsett partifärg, som håller den gröna flaggan högt även när det blåser snålt.

För det tredje: Politiken behöver klimatfrågorna. Globalt, i Västeuropa och i Sverige söker alltfler svar utanför den etablerade politiken. Partierna har svårt att komma överens, att nå stabila majoriteter tycks omöjligt och det handlar alltoftare om strategin och spelet än ideologin och de verkliga framstegen. Men på ett område har politiken levererat långsiktiga mål och spelregler i bred samstämmighet; klimatet. Sju partier har i miljömilsberedningen tagit fram de klimatmål för 2030 och 2045 som ligger till grund för den klimatlag riksdagen antar i juni, med världens mest långtgående mål för transportsektorn och tuffaste utsläppsmål för hela ekonomin. Fem partier står bakom överenskommelsen om ett 100% förnybart energisystem till 2040. Politiken räddar klimatet, och klimatfrågorna ger oss förnyad tillförsikt till politiken.

Klimatministern har på ett beundransvärt sätt lyft fram alla partier som, utifrån vitt skilda utgångspunkter, arbetat fram och ställt sig bakom klimat- och energimålen. Det är lätt att inse att några partier varit mer pådrivande än andra – men också att några haft ett tuffare förankringsjobb än andra; alla förtjänar de vår hyllning.

Men klimatmål i sig räddar inte klimatet, och Sveriges klimatpåverkan ökar enligt SCB – andra källor menar att den minskar något; låt oss enas om att den inte minskar i den takt som behövs för att nå målen. Incitamenten för omställning är för svaga, vanans makt är för stor och osäkerheten om vad som komma skall finns kvar. Kort sagt: vi behöver politiken. Därför är det så värdefullt och i grunden rättvist att klimatministern nu övertar titeln Mäktigast i Hållbarhetsverige.

Mattias Goldmann
Vd för tankesmedjan Fores, Mäktigast i Hållbarhetsverige 2016

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.