måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Harrison Ford – den nya miljöhjälten

Publicerad: 1 november 2010, 12:43

Först var han Han Solo. Sedan Indiana Jones. Men det var först på miljömötet i japanska Nagoya han blev hjälte på riktigt.

Ämnen i artikeln:

Nagoyaprotokollet

Skådespelaren Harrison Ford är sedan 20 år tillbaka vice ordförande i miljöorganisationen Conservation International. Under några kritiska timmar i förhandlingarna i Japan höll han ett tal för att bryta låsningarna – och elda på de närvarande miljöministrarna.

– Rika och fattiga
länder måste se bortom sina egna intressen och skapa en global allians för att stoppa miljökrisen, sade Harrison Ford till församlingen.

På podiet backades
han upp av generalsekreteraren i Konventionen för biologisk mångfald (CBD) Ahmed Djoghlaf, ordföranden i Conservation International, Russ Mittermeier, och Japans vice miljöminister Shoichi Kondo.

– Det är ett kritiskt ögonblick för miljöministrar att jobba fram ambitiösa mål för att skydda naturen och dess tjänster. Beslut härifrån kommer inte bara att påverka planetens hälsa utan också välmåendet hos varje individ, familj och nation, sade Harrison Ford.

Harrison Ford uppmanade även
den amerikanska regeringen att skriva på det 18 år gamla avtalet för biologisk mångfald –  som den amerikanska kongressen ännu inte ratificierat ”det är hög tid för USA att höja ambitionen och ta på sig en ledande roll i arbetet” sa Harrison Ford.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev