Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hårt tryck på landsbygdsministern

Publicerad: 12 juni 2015, 04:23

”Sverige måste rösta nej”, kräver sju organisationer i ett öppet brev.


Sju organisationer sätter press på landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att lägga in sitt veto mot det nya förslaget till regler om ekologisk produktion, som jordbruksministrarna röstar om den 16 juni.

Bakgrunden är farhågor om att den ekologiska produktionen och dess miljönytta annars riskerar att begränsas, liksom möjligheterna för en levande landsbygd med ökad sysselsättning, skriver ekobranschföreträdarna i ett öppet brev till landsbygdsministern.

– Sverige måste rösta nej, säger Emelie Hansson, sakkunnig i mat och jordbruk på Naturskyddsföreningen, en av organisationerna som står bakom uppmaningen till det ansvariga statsrådet.

Övriga organisationer är Ekologiska Lantbrukarna, KRAV, LRF, Svensk Dagligvaruhandel, Sveriges konsumenter och Svenska kyrkan. Brevskrivarna hävdar att förslaget inte har diskuterats tillräckligt och därför saknar en konsekvensanalys.

"Liggande förslag kommer innebära stora hinder för ekologiska producenter i utvecklingsländer", befarar organisationerna bland annat och uppmanar Bucht att rösta nej till kompromissförslaget och söka allians med Tyskland och andra kritiska länder så att förslaget skrotas.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.