måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hasselsnok kan tvinga Kolmården att stänga ny berg- och dalbana

Publicerad: 28 oktober 2016, 08:55

En dom från Mark och miljööverdomstolen kan ställa till det rejält för Kolmorden. Nu har de stängt berg- och dalbanan Wildfire ”tills vidare”.

Ämnen i artikeln:

Miljörätt

Mark- och miljööverdomstolen häver bygglovet för den redan byggda berg- och dalbanan Wildfire på Kolmårdens djurpark. Enligt domstolen kan attraktionen antas medföra en betydande miljöpåverkan eftersom den bland annat kan påverka rödlistade fåglar och djur i områden invid parken. Därmed borde bygglovet ha föregåtts av att kommunen prövade åtgärden genom en detaljplan.

Området där berg- och dalbanan byggts gränsar till Marmorbrukets och Bråvikenbrantens naturreservat, som utgör riksintressen för naturvård, friluftsliv och kulturmiljövård, samt ett Natura 2000-område. Enligt domstolen kommer den nybyggda attraktionen bland annat öka trafiken med cirka 500 bilar per dag och tillsammans med skrikljud från åkattraktionen kan det göra att begränsningsvärdena för buller överskrids i naturreservaten och riksintresseområdena. Även de rödlistade arterna hasselsnok och större vattensalamander samt 23 rödlistade fågelarter som finns i anslutning till området kan komma att påverkas.

De som hade tänkt åka i den nya attraktionen under höstlovet får nu ställa in planerna eftersom den stängs tills vidare.
– Innan vi vet hur vi ska gå vidare ska vi nu sätta oss in i skälen för beslutet. Därefter ska vi träffa kommunen för att utvärdera våra alternativ, säger Christer Fogelmarck, tf vd för Kolmården.

Bygglovet beviljades av Norrköpings kommun i oktober 2014, upphävdes av Länsstyrelsen i februari 2015, återförvisades av Mark- och miljödomstolen i juni 2015 men har nu alltså upphävts i högsta instans.

Här kan du åka Wildfire på Youtube. Kanske är det här det enda sättet du kan åka berg- och dalbanan framöver.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev