Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hatad grönalg kan ge superbatteri

Publicerad: 10 September 2009, 10:06

Finns det en uppsida med algblomning? Nja. Men grönalgen Cladophora har åtminstone en positiv egenskap.


Blomningen av grönalgen Cladophora – grönslick – är avskydd av badare. Men nanonstrukturen i cellulosan i den avskydda algen kan fungera som bas i ett riktigt superbatteri, enligt forskare vid Uppsala universitet.

– Cellulosan från algen har en speciell struktur med en mycket stor yta. Genom att belägga den med ett tunt lager av en ledande polymer har vi lyckats göra ett batteri som knappt väger någonting, samtidigt som det har världsrekord i laddningskapacitet och uppladdningstid för polymer-cellulosabaserade batterier, kommenterar Gustav Nyström, doktorand i nanoteknologi och försteförfattare till en artikel publicerad i Nano Letters.

Utvecklingen av cellulosabaserade polymerer har varit omfattande på senare år. Men laddningsegenskaperna har inte varit tillräckligt bra, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Den stora ytstrukturen hos algens cellulosa fick Uppsala-forskarna att titta på energilagrande egenskaper. Man fann att det fungerade och ett nytt elektrodmaterial för energilagring var fött.

Ett batteri baserat på algcellulosan kan laddas med upp till 600 mA per kvadratcentimeter med 6 procents förlust på 100 uppladdningar, enligt forskarna.

– Detta öppnar nya möjligheter för storskalig produktion av miljövänliga, kostnadseffektiva och lätta energilagringssystem, säger Maria Strømme.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.